Politică

articolul anterior articolul urmator

Oficial al UE: „Moldova şi România trebuie să decidă în privinţa unirii. Stalin a separat Basarabia de restul României”

9
30 Oct 2015 11:14:48
Autor: Virginia Nica
Petras Austrevicius susţine că România şi Moldova sunt două naţiuni surori care trebuie să decidă în privinţa unirii FOTO: Adevărul
Petras Austrevicius susţine că România şi Moldova sunt două naţiuni surori care trebuie să decidă în privinţa unirii FOTO: Adevărul

Raportorul legislativului european pentru Republica Moldova, europarlamentarul, Petras Auštrevičius, a declarat că unirea este o chestuine naţională în privinţa căreia trebuie să decidă România şi Republica Moldova, care sunt două naţiuni surori.

Oficialul european a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că unirea Republicii Moldova cu România este o chestiune naţională şi ar fi greşit dacă ar veni cu o soluţie în acest sens. „Moldova şi România trebuie să decidă. Sunt două naţiuni surori care au aceeaşi cultură şi istorie. Noi am fost divizaţi pe hartă cu pixul rosu de Josef Stalin. Stalin a separat Basarabia de restul României. Trebuie să corectăm evoluţiile istorice prin alegerea liberă a cetăţenilor”, a declarat Petras Auštrevičius.

Potrivit europarlamentarului, destinul celor două ţări, Romania si Moldova, este să trăiască împreună în UE. Amintim că deputatul rus, Kosnatntin Kosacev a declarat că unirea Republicii Moldova cu România ar spulbera toate şansele privind reglementarea conflictului transnistrean. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

ion sbucium
30.10.2015, 11:31:45

INDEPENDENTA NATIONALA si SUVERABNITATEA STATALA - odata declarata si consfintita in Constitutie - nu mai poate fi un OBIECT de DISCUTII, REVIZUIRI, PROPUNERI, NEGOCIERI, CEDARI, "VANZARI" etc. - in orice tara a lumii, inclusiv in Lituania acestui eurodeputat, in Rusia lui Kosaciov, in Romania si, de ce nu, si in R.Moldova. NU NE VINDEM TARA, INDEPENDENTA si SFANTA LIBERTATE pentru nimic in lume! - Pofta-n cui!

-2 (4 voturi)
Mandrean Paul
30.10.2015, 13:19:16

ion sbucium , La voi,dincolo de Urali,notiunea de PATRIE sau NATIUNE nu-si are sensul.Sunteti un amalgam de paraziti care,pe langa faptul ca sunteti vestiti pentru spiritul de turma,nu stiti nici sa va pretuiti valorile. Tu nu ai ce tara sa-ti vinzi,Ivane.Moldova nu este tara ta.

+2 (2 voturi)
Mandrean Paul
30.10.2015, 13:20:53

Nu pot sa nu-i dau dreptate Marinarului:"Fratilor,cereti Unirea si noi o facem"!!! Dar cereti-o voi.

+1 (1 vot)
ion sbucium
31.10.2015, 05:35:30

"UNIREA" ca intr-o casatorie se propune ODATA in viata, nu 24 de ani de dimineata si pana in seara la infinit, asta e deja HARTUIALA, TRAFIC de INFLUENTA, IMPUNERE. Daca mirelui i s-a dat REFUZ odata, el e dator sa lase in pace mireasa, sa RESPECTE decizia ei, DREPTUL de a nu se "uni", casatori si a trai asa cum doreste. "Mirele" romin incalca aceste norme de bun simt si se comprimite prin insistentele sale. De la io posta se vede ca urmareste alte "INTERESE". Nu e "unire" bazata pe SENTIMENTE, EGALITATE, RECIPROCITATE, LIBER CONSIMTAMANT, ci este o forma de COTROPIRE, OCUPATIE a unui stat de catre un alt stat, fie si "fratesc", dupa care va urma NIMICIREA, "inghitirea" partii mai slabe. Toate "razboaiele hibride" de azi in aparenta urmaresc scopuri la prima vedere nobile, "patriotice" cu rezultate NEGATIVE, uneori "mortale" pentru statele-victime. De ce daca se vrea numaiecat o "unire" nu s-ar accepta ca R.Moldova SA NU DISPARA de pe harta lumii? Poftim, ne "unim", dar nu cu TOATA Romania, dar numai cu vreo regiune de a sa - cea de Nord-Est sau cea de Sud-Est etc. V-ar conveni o astfel de "unire", o doriti? Doar e in numele NEAMULUI, care ar avea de castigat daca pe arena internationala ar exista nu un singur stat, megastat, greu de condus, un colos cu picioarele de lut, mereu aflat la coada UE, dar doua state de marime mijlocie sau, poate, chiar 3 state ale Neamului, inclusiv Transilvania. Hau sa discutam, sa deschidem parantezele - ce fel de "uniri" sau de "dezuniri" ar fi benefice pentru Neamul nostru comun. E o tema tabu? - Suntem doar in democratie nu intr-o dictatura...

-2 (2 voturi)
ion sbucium
31.10.2015, 05:45:31

In plus am vrea sa vedem "zestrea" nu numai a miresei, dar si a mirelui. Daca ne uitam pe conturile bancare - "mirele" are o datorie externa deaproape 100 miliarde de euro si o datorie interna de peste 70 miliarde de euro. Numai in ultimii doi ani a imprumutat 11 miliarde de euro. Oare nu aceasta ENORMA datorie de 170 miliarde de euro sta in spatele dorintei de a se "uni" musai si cat mai degraba si a deveni stapan si pe "zestrea" "miresei"? - In mod Noirmal, mirele ar trebui mai intai sa-si rezolve problemele sale financiare, sa acumuleze ceva bani de "nunta" si sa nu incerce sa faca "cadouri" - un imprumut de 150 milioane de euro din miliardele imprumutate, sa aiba propriile mijloace. R.Moldova are o datorie numai de 8 miliarde de euro (ceea interna e numai de 1,3 miliarde) - la ce bun sa se "uneasca" cu cineva care are povara unei datorii de 170 miliarde de euro?

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările