Oficialii moldoveni au depus flori cu prilejul Zilei „Limba Noastră”. Dodon: Este o sărbătoare a limbii noastre istorice, limba moldovenească VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon şi echipa sa de consilieri prezidenţiali au depus flori joi, 31 august, la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău cu prilejul sărbătorii „Limba noastră”. De asemenea, au depus flori la bustul domnitorului şi premierul Pavel Filip, dar şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Aceştia fiind însoţiţi de mai mulţi deputaţi şi miniştri.

Dacă prim-ministrul Republicii Moldova şi şeful Legislativului au declarat anterior că vorbesc limba română, preşedintele ţării susţine în continuare că denumirea oficială a limbii vorbite la Chişinău este moldovenească.

„Este o sărbătoare a limbii noastre istorice, aşa cum a vorbit-o şi marele domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt, limba moldovenească”, a menţionat Igor Dodon într-o postare pa Facebook.

Pentru a-şi argumenta poziţia, şeful statului face referire la Constituţie, în care este stipulat că limba oficială în Republica Moldova este limba moldovenească. 

„Să respectăm Constituţia, să ne cunoaştem limba şi să ne-o iubim, pentru că ea e parte a istoriei noastre de veacuri”, a adăugat Igor Dodon.

Curtea Constituţionala a încercat să pună punct, 5 decembrie 2013, dezbaterilor privind limba vorbită atunci când printr-o hotărâre judecătorii Curţii au declarat limba de stat a Republicii Moldova - limba română. 

Magistraţii au concluzionat că limbile română şi moldovenească sunt identice, doar că judecătorii au decis să dea prioritate limbii române pe motiv că în Declaraţia de Independenţă este menţionată anume această limbă, ca urmare textul Declaraţiei de Independenţă ar avea prioritate asupra Constituţiei. 

Cu toate acestea, limba română încă nu a fost inclusă în Constituţie, chiar dacă CC a recomandat acest lucru, însă deputaţii nu au ajuns deocamdată la un consens.

Andrian Candu si Pavel Filip gov.md
Andrian Candu si Pavel Filip gov.md
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite