Oleg Serebrian va avea o întrevedere cu negociatorul din partea Tiraspolului, în contextul exerciţiilor militare desfăşurate în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona transnistreană
Zona transnistreană

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, va avea joi o întrevedere cu  negociatorul din partea Tiraspolului, în contextul exerciţiilor militare cu participarea grupului operativ al trupelor ruseşti care au loc în regiunea transnistreană. Informaţia a fost comunicată de premierul Natalia Gavriliţa, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

Potrivit premierului, Moldova pledează pentru reluarea activităţii grupurilor de lucru care nu s-au întâlnit de ceva timp şi pentru rezolvarea problemelor tehnice care apar. „Evident că suntem îngrijoraţi de situaţia în regiune. În acelaşi timp, chemăm din nou la maturitate, înţelegere şi înţelepciune şi pledăm pentru pace şi stabilitate în regiunea noastră”. Cât priveşte situaţia tensionată de la graniţa ruso-ucraineană, Natalia Gavriliţa speră că toate părţile se vor comporta aşa încât să avem o regiune stabilă şi liniştită.

Şi vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, a remarcat că Republica Moldova pledează pentru continuarea dialogului cu autorităţilor din stânga Nistrului. În acelaşi timp, prezenţa GOTR pe teritoriul Republicii Moldova contravine obligaţiilor internaţionale ale Federaţiei Ruse, legislaţiei internaţionale. Atât prezenţa per ansamblu, cât şi aceste exerciţii militare care au loc contravin legislaţiei, nu sunt  acţiuni care ajută la calmarea situaţiei regionale şi, în acest sens, sunt contraproductive.

Acesta a mai spus că orice interacţiune între state, inclusiv între Rusia şi Ucraina, speră că se va face prin metode paşnice, conform legislaţiei internaţionale. Republica Moldova consideră că orice stat are dreptul de a decide ce soluţii să folosească pentru asigurarea propriei securităţi. „Evident ne îngrijorează aceste evoluţii, şi pe partea noastră ca stat, ca instituţii de stat, ca Guvern, suntem pregătiţi de a reacţiona prompt şi în interesul naţional la orice evoluţie din regiune. Evident, noi nu putem prezice cum vor fi aceste evoluţii în regiune, dar noi, ca Guvern, suntem gata de orice scenarii şi prin acţiunile noastre vom apăra interesul naţional al Republicii Moldova şi securitatea cetăţenilor noştri”, a declarat Nicu Popescu. Speranţa Moldovei este discuţiile dintre Federaţia Rusă şi SUA, NATO, OSCE vor duce la o calmare a situaţiei regionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite