Olesea Stamate: Nu trebuie să avem aşteptări foarte mari de la ANI imediat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesea Stamate

Unii inspectori de integritate ai ANI sunt de bună-credinţă, alţii sunt aşa cum sunt. Astfel comentează preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, actele de constatare ale ANI prin care nu au fost găsite abateri de la lege la verificarea averilor unor actuali şi foşti demnitari.

Olesea Stamate spune că deciziile ANI sunt luate în baza fostei legi, potrivit căreia subiecţii declarării indicau valoarea contractuală a bunurilor. Acum, potrivit noii legi, este indicată valoarea de piaţă a bunurilor, notează IPN.

Recent, Autoritatea Naţională de Integritate a încetat procedura de control a averilor şi intereselor deputatului Bogdat Ţîrdea, ex-ministrului apărării, Alexandru Pânzari şi ex-preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, Vladislav Clima. ANI a constat că nu există diferenţe între cheltuielile şi veniturile declarate de către cei trei subiecţi supuşi controlului.

„Eu nu cunosc ce se întâmplă în interiorul ANI, ce fac inspectorii, cât de corect verifică, ei sunt independenţi în activitatea lor de verificare a averilor. Această instituţie nu este curăţată în adevăratul sens al cuvântului. Inspectorii care au lucrat până acum în cadrul ANI, continuă să lucreze. Poate au plecat 2-3. Din cei care au rămas unii sunt de bună-credinţă, alţii sunt aşa cum sunt. Nu trebuie să avem aşteptări foarte mare de la această instituţie imediat. Întrebarea este de ce aceste dosare au stat sub preş la ANI ani de zile, fără a se da o soluţie. Interesul conducerii anterioare a ANI a fost să ţină aceste dosare fără soluţionare. Ceea ce pot spune preliminar, doar văzând actele de constatare, aceste decizii se bazează pe vechea lege, atunci când aveai posibilitatea să declari o valoare a bunului pe care doreşti, contractuală, cadastrală şi dacă avea un contract de vânzare-cumpărare a unei maşini cu 10 mii de lei, o declarai. Acum, potrivit legii noi, se declară bunurile la preţul de piaţă”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, fostul secretar de stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, spune că ANI trebuie să verifice raportul venituri-cheltuieli ale demnitarilor în baza propriei evaluări, nu a cifrelor indicate în declaraţia de avere.

„Am spus asta şi fostelor guvernări, nu are importanţă ce declară o persoană, important este să fie evaluat corect ce avere are, inclusiv cea care nu este pe numele său. Trebuie să existe un mecanism prin care să se identifice averea pe care o are, scrisă pe el sau pe vecin, să existe pârghii prin care să se demonstreze că este patrimoniul său. Faptul că o persoană declară un preţ de piaţă, asta trebuie să fie secundar. Dacă statul va intra în detaliile unor contracte private, va pierde. ANI nu trebuie să depindă de ce declară omul. ANI trebuie să decidă pornind de la propria evaluare”, a spus juristul Nicolae Eşanu.

Autoritatea Naţională de Integritate a rămas fără conducere în aprilie 2022, după ce Rodica Antoci şi-a prezentat cererea de demisie. Interimatul funcţiei este asigurat de vicepreşedintele ANI, Lilian Chişcă. Potrivit legii, Consiliul de Integritate urmează să demareze procedura de concurs pentru a-l desemna pe viitorul preşedinte ANI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite