ONG-urile de media cer guvernării de la Chişinău reforme reale în mass-media

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu, lider PAS, preşedinte al Parlamentului
Igor Grosu, lider PAS, preşedinte al Parlamentului

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media solicită noii guvernări a Republicii Moldova să asigure transparenţa reală a activităţii instituţiilor publice şi accesul nerestricţionat la informaţia de interes public pentru jurnalişti şi instituţiile mass-media, aspecte care au fost neglijate de fosta guvernare în pofida apelurilor repetate ale ONG-urilor şi redacţiilor de media, transmite IPN.

Într-o declaraţie comună, ONG-urile de media cer să fie excluse practicile de până acum, când persoanele cu funcţie de demnitate publică refuză să răspundă la întrebările jurnaliştilor, ministerele şi agenţiile ezită să organizeze conferinţe de presă, la cererile de acces la informaţie se oferă răspunsuri întârziate sau incomplete, iar jurnaliştii nu au acces la întâlnirile în teritoriu cu primarii şi alţi aleşi locali şi funcţionari publici.

„Comunicarea şi transparenţa sunt elemente esenţiale ale bunei guvernări, iar dreptul la informaţie şi dreptul jurnaliştilor de a obţine şi disemina informaţii de interes public sunt garantate de Constituţie şi legislaţia în vigoare”, se arată în solicitarea ONG-urilor.

Reprezentanţii mass-media solicită Parlamentului şi Guvernului să implementeze reforme reale, care ar crea condiţii de dezvoltare sustenabilă a jurnalismului moldovenesc pe principii democratice şi europene. Acestea reamintesc că, în sertarele comisiilor parlamentare se prăfuiesc unele proiecte de legi bune, elaborate inclusiv cu suportul Uniunii Europene şi a Consiliului Europei, însă adoptarea acestora a fost blocată de vechea guvernare care a protejat grupuri de interese şi proprietari de media, inclusiv din rândul politicienilor. Potrivit apelului, această abordare a încurajat utilizarea masivă a platformelor mediatice în scop de promovare politică şi de distribuire a informaţiilor false şi a condus la distorsionarea pieţei mediatice prin stimularea concurenţei neloiale şi a abuzului de poziţii dominante.

ONG-urile cer includerea pe agenda Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului Republicii Moldova şi în Planul de acţiuni pentru implementarea Programului de activitate al Guvernului „Moldova vremurilor bune” a a mai multor obiective care vizează mass-media, pe care le consideră necesare pentru reformarea domeniului mediatic.

Apelul este semnat de: Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul „Acces-info”, Asociaţia Presei Electronice, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Moldova, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic, Asociaţia Media-Guard.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite