ONG-urile de media condamnă afirmaţiile lui Andrei Năstase privind restricţionarea accesului la evenimentele MAI a jurnalistului Vadim Ungureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Organizaţiile neguvernamentale de media dezaprobă solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, de a restricţiona accesul jurnalistului Vadim Ungureanu la conferinţele de presă ale Inspectoratului General de Poliţie (IGP), pe motiv că jurnalistul ar fi condamnat penal.

„Ne exprimăm dezacordul faţă de astfel de declaraţii, venite din partea unui demnitar public. Faptul că o persoană a avut dosar penal nu poate constitui argument de a fi oprit de la o conferinţă de presă. Potrivit Codului de procedură penală, o persoană acuzată de săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăţia sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”, se spune într-un comunicat de presă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

„Condamnăm asemenea declaraţii şi reamintim ministrului Afacerilor Interne că jurnaliştii au dreptul să obţină şi să difuzeze informaţii, să filmeze, să facă imprimări audiovizuale şi să fotografieze. Totodată, Legea privind libertatea de exprimare prevede, în articolul 6 alin. (1), că orice persoană are libertatea de a primi informaţii de interes public prin intermediul mass-mediei. Iar Codul penal, în articolul 180 prim, prevede sancţiuni pentru împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media”, afirmă reprezentanţii ONG-urilor.

Aceştia solicită ministrului Afacerilor Interne „să nu restricţioneze prezenţa jurnaliştilor la evenimentele organizate de IGP şi MAI, astfel încât toţi reprezentaţii presei să aibă acces egal şi liber la informaţiile de interes public ale instituţiei”.

Amintim că ministrul de Interne, Andrei Năstase, s-a adresat către serviciul de presă al MAI duminică, 14 iulie, cu solicitarea ca accesul pentru jurnalistul deschide.md, Vadim Ungureanu, la conferinţele de presă ale MAI să fie interzis.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite