ONG-urile de media condamnă ameninţările lui Ilan Şor la adresa jurnaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ilan Şor via Facebook
FOTO Ilan Şor via Facebook

Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu afirmaţiile cu caracter ameninţător făcute la adresa jurnaliştilor de către Ilan Şor, primar al oraşului Orhei şi preşedintele al Partidului Politic Partidul Şor, publicate pe o reţea de socializare.

Organizaţiile au emis o declaraţie în care fac trimitere la o secvenţă video, unde politicianul susţine că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliştii „plătiţi să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustraţiei. Potrivit ONG-urilor, Ilan Şor a făcut declaraţiile vineri, 20 iulie, în contextul unui protest al susţinătorilor săi.

„Încetaţi, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a spus el, etichetându-i pe jurnalişti cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»).

Organizaţiile de media regretă tonul inadecvat şi jignitor al politicianului în raport cu reprezentanţii instituţiilor mass-media. Acestea îndeamnă persoanele cu funcţii politice să dea dovadă de calm, bun-simţ şi să nu recurgă la ameninţări.

„Reamintim persoanelor nemulţumite de activitatea unui jurnalist sau a unei redacţii că se pot adresa cu plângeri la Consiliul de Presă. La fel, pot fi folosite pârghiile legale, cum ar fi expedierea unei cereri prealabile şi intentarea unei acţiuni în instanţa de judecată. Ameninţările şi tonul ultimativ faţă de jurnalişti pot fi asimilate unei încercări de a impune cenzura în mass-media, iar cenzura este ilegală”, se spune în declaraţie.

Organizaţiile semnatare sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Centrul „Acces-Info” şi Asociaţia Reporteri de Investigaţie şi Securitate Editorială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite