ONG-urile de media din R. Moldova cer politicienilor să înceteze denigrarea jurnalismului independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice şi Asociaţia Media Guard îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu răspândirea în spaţiul public a unor speculaţii defăimătoare la adresa echipei postului de televiziune TV8 şi cu discursul de ură la adresa jurnalistelor şi jurnaliştilor acestei instituţii media, dar şi a altor profesionişti media din Republica Moldova, transmite IPN.

„În urma conflictului de interese declarat de Natalia Morari, fostă membră a Consiliului de administrare a Asociaţiei Obşteşti „Media Alternativa”, fondatoarea postului de televiziune TV8, dar şi a unor postări ale acesteia pe reţeaua socială Facebook, de care TV8 s-a disociat complet şi categoric, echipa acestui post a devenit ţinta unor mesaje denigratoare la adresa sa, în special în mediul online. Unii utilizatori ai reţelelor sociale, dar şi foşti sau actuali politicieni au lansat acuzaţii defăimătoare la adresa tuturor jurnalistelor şi jurnaliştilor de la acest post de televiziune, dar şi de la alte instituţii mass-media, utilizând speculaţii fără substrat factologic, injurii şi declaraţii care lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională”, se arată într-un comunicat de presă al celor patru ONG-uri de media.

Organizaţiile constată cu îngrijorare că acest caz este exploatat de persoane controlate de diferiţi politicieni controversaţi şi de oameni de afaceri implicaţi în ilegalităţi, pentru a discredita şi a incita la ură faţă de jurnaliştii din Republica Moldova în general şi faţă de jurnalismul independent şi jurnalismul de investigaţie în special.

„Organizaţiile semnatare transmit un mesaj de solidaritate cu toţi jurnaliştii şi toate jurnalistele din ţară care respectă valorile de etică profesională şi respectă Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Îndemnăm utilizatorii reţelelor sociale şi consumatorii de produse media să păstreze un limbaj civilizat în raport cu jurnaliştii şi să înveţe a face distincţie între jurnaliştii oneşti, care muncesc pentru informarea corectă a publicului, care dezvăluie scheme ilegale de corupţie, şi cei care promovează anumite interese sub paravanul jurnalismului. Solicităm excluderea din discursul public a mesajelor de ură şi de stigmatizare a femeilor-jurnaliste. Cerem politicienilor şi persoanelor afiliate acestora să înceteze campania de incitare la intoleranţă şi de denigrare a jurnalismului independent, bazat pe respectarea valorilor etice ale profesiei noastre”, se arată în comunicatul de presă al ONG-urilor media.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite