Opinie: Creşterea ratingului unor politicieni a fost influenţat de faptul că au apărut în altă postură în faţa oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea ratingului unor politicieni a fost influenţat de faptul că aceştia au apărut în alt format şi în altă postură în faţa oamenilor. De această părere este jurnalistul Constantin Olteanu. Potrivit lui, primii oameni în stat şi-au lăsat fotoliile şi au apărut în faţa cetăţenilor în diferite posturi, iar acest lucru a contribuit la creşterea aprecierii în sondaje, transmite IPN.

Referitor la partidele politice, jurnalistul spune că PDM a crescut în cifre nu atât datorită mesajului pe care îl transmite, cât datorită proiectelor pe care le-a implementat. Tot aici a contribuit şi creşterea anunţată a salariilor şi pensiilor.

Despre blocul ACUM DA PAS, Constantin Olteanu spune că doar a amplificat nişte mesaje, însă nu a venit cu proiecte de viitor şi în care cetăţenii să creadă. „Nu au nişte fapte care ar da credibilitate mesajelor pe care le promovează. Mai este şi acest duel politic între partide, el se răsfrânge şi asupra imaginii blocului.

Sociologul Ian Lisnevschi susţine că toate sondajele sunt la egale din punct de vedere al tendinţei. În opinia lui, sistemul electoral mixt o să joace un rol semnificativ asupra  rezultatelor partidelor în alegeri. „Nu trebuie să uităm că rezultatele în circumscripţiile uninominale pot sau să ridice acest procent, cu 0,3-0,5 sau va duce procentul partidului în jos”, spune sociologul.

De asemenea, Ian Lisnevschi spune că sistemul mixt determină şi o marjă de eroare mai mare la sondaje. „Trebuie de luat în vedere circumscripţiile, persoana care reprezintă partidul. Toate aceste lucruri influenţează. De aceea, formula cercetării trebuie să fie modificată”, a menţionat sociologul.

Potrivit lui, sondajele în mare parte se fac pentru politicieni ca aceştia să vadă dacă este corectă campania electorală şi dacă dă rezultate, iar partidele şi politicienii care cunosc cum să lucreze cu rezultatele sondajelor vor avea succes. Sociologul spune că partidul de guvernământ şi-a dublat procentajul în sondaje pentru că el cunoaşte problemele oamenilor.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite