Opinie: Pentru înfăptuirea Unirii este necesară o conjunctură favorabilă la nivel internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru înfăptuirea Unirii Republicii Moldova cu România este necesară o conjunctură favorabilă acestui proces, inclusiv la nivel internaţional. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Ion Laşcenco, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale, a declarat în cadrul emisiunii că pentru că Unirea este un proces politic, crearea unui climat favorabil reunificării trebuie făcută inclusiv la nivel internaţional. 

„Atât timp cât vom avea o clasă politică favorabilă Unirii şi sperăm că o vom avea inclusiv la Chişinău în urma alegerilor din 2018, avem nevoie şi de o conjunctură favorabilă la nivel internaţional. Astfel, nu pot fi ignorate marile puteri”, a spus Ion Laşcenco.

Preşedintele Congresului profesorilor din Republica Moldova, Boris Volosatîi, a menţionat că noul sistem electoral, bazat pe alegerea în circumscripţii uninominale, ar putea să ajute mult unioniştii să fie reprezentaţi în Parlamentul Republicii Moldova după alegerile din 2018. 

„Astăzi trebuie făcute cercetările şi sondajele necesare pentru identificarea tuturor resurselor umane care vin din anumite raioane ale republicii pentru a exploata la maxim tot ceea ce posedă aceste personalităţi pentru alegerile parlamentare din anul viitor”, a spus Boris Volosatîi.

Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei „Onoare, Demnitate şi Patrie” (Unirea – ODIP), susţine că unirea cu România în anul 2018 este destul de realizabilă, dar aceasta va depinde de faptul cât de mult se vor implica cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului în acest proces. 

„Este important să avem oameni de calitate care să mişte acest lucru înainte. Eu cred că este foarte real în contextul acestei conjuncturi geopolitice în care Ucraina poate servi drept scut”, a declarat Vlad Bileţchi.

Duminică, 20 august, aproximativ o sută de organizaţii non-guvernamentale care pledează pentru Unirea României cu Basarabia au creat la Bucureşti Alianţa pentru Centenar. Organizaţiile pregătesc în comun acţiuni de amploare pentru marcarea Centenarului 2018. Unirea Basarabiei cu România în anul 1918 a finalizat procesul de crearea a României Mari, care a existat în perioada interbelică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite