Opinie: Miza geopolitică nu trebuie scăpată din vedere în alegerile din R.Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miza geopolitică nu trebuie scăpată din vedere în următoarele alegeri, care vor avea loc pe 24 februarie. Pe fonul evenimentelor din regiune, elementul de geopolitică este chiar mai important decât multe dintre temele interne puse în discuţie în perioada electorală, transmite IPN.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că există şi mize interne cum ar fi democratizarea, dezoligarhizarea, dar, cu toate acestea, miza externă trebuie considerată. „Unii zic că miza nu e geopolitică, că Rusia nu mai prezintă pericol şi asta în contextul războiului din Ucraina. (...) Din punctul meu de vedere este o inepţie”, a spus Nicolae Negru la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Şi comentatorul politic Cornel Ciurea consideră că geopolitica nu poate fi exclusă din ecuaţie. Mai mult decât atât, ea este principala miză în alegeri pentru mulţi observatori, politicieni. „Faptul în ce direcţie va înclina balanţa – spre Rusia sau spre Occident – este elementul major întrucât toată lumea este prinsă în această menghină geopolitică şi încearcă să rezolve probleme foarte importante regionale, inclusiv Ucraina”, spune analistul. În opinia lui, teme interne cum ar fi democraţia, calitatea justiţiei sunt teme secundare în raport cu geopolitica, dar ele nu pot fi ignorate.

Analistul politic Victor Ciobanu susţine că „legislatorii inventivi din Parlament” deja au prevăzut modalitatea de a invalida rezultatele alegerilor în până la o treime din circumscripţii, păstrând rezultatele scrutinului integral. „Dacă nu vor conveni guvernării rezultatele în aceste circumscripţii, vom asista iarăşi la această paradă a justiţiei „independente” din Republica Moldova”, spune comentatorul. În opinia lui, scrutinul din Chişinău a fost acea linie roşie, care a fost trecută cu succes de actuala guvernarea.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 24 februarie, iar la 25 ianuarie va începe campania electorală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite