Opinie. Partidul ŞOR are şanse să câştige Primăria Bălţi, iar asta îl poate transforma într-un nucleu al opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Tauber, candidat al Partidului ŞOR pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi
Marina Tauber, candidat al Partidului ŞOR pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi

Există şanse mari ca Marina Tauber să câştige Primăria din Bălţi, iar această victorie îi poate asigura Partidului „ŞOR” poziţia de factor coagulant al opoziţiei. De această părere este jurnalistul Victor Nichituş, care a menţionat, într-o postare pe Facebook, că alegerile din Bălţi sunt importante nu doar pentru locuitorii acestui oraş, dar şi pentru întreaga societate, informează TRIBUNA.

„Angajarea în cursa electorală a doamnei Tauber, a doua figură importantă în partid, după Ilan Şor, arată că această formaţiune politică vrea să câştige. Nu aş fi deloc surprins dacă Tauber ar câştiga fotoliul de primar al municipiului Bălţi. Un sondaj recent de opinie arăta că locuitorii acestui oraş îşi doresc mai degrabă un primar care să le rezolve problemele cotidiene şi nu unul care să folosească primăria în calitate de trambulină politică. Există aşadar suficiente premise pentru ca locuitorii acestui oraş să urmeze exemplul locuitorilor din Orhei şi să o prefere pe Tauber”, a menţionat Nichituş, scrie TRIBUNA.

Potrivit jurnalistului, Republica Moldova are nevoie, în aceste momente de criză, de o opoziţie politică funcţională.

„Partidul Socialiştilor se află într-un proces de alegere a leadership-ului, iar prin această alegere ar trebui să dovedească că nu sunt atât de toxici cum au fost prezentaţi, deci nu sunt ei cei care ar putea să consolideze opoziţia”, mai notează el.

Liderul de opinie atrage atenţia că partidele extraparlamentare pro-europene sunt lipsite în acest moment de lideri, dar şi de resurse financiare. Prin urmare, autorul sugerează că, în perspectivă imediată, singura opoziţie viabilă poate fi doar de stânga.

„Partidul „Şor” ar putea deveni factorul coagulant al opoziţiei doar dacă va dovedi că poate face ceva şi în afara Orheiului, de asta câştigarea primăriei Bălţi de către reprezentanţii acestei formaţiuni parlamentare este importantă”, a subliniat Nichituş.

Potrivit IPN, 11 candidaţi au intrat în competiţia electorală pentru mandatul de primar al municipiului Bălţi. Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale municipale Bălţi l-a înregistrat ultimul pretendent: Vladimir Dachi, candidatul Partidului Politic „Noi”. 

Astfel, toţi unsprezece candidaţi înregistraţi de CECE Bălţi, nouă bărbaţi şi două femei, îşi pot desfăşura campania electorală pentru alegerile care vor avea loc în data de 21 noiembrie. Este vorba despre:

Boris Marcoci, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate,
Ion Starciuc, candidatul Partidului Acasă Construim Europa,
Maxim Burduja, candidatul Partidului Unităţii Naţionale,
Alexandr Nesterovschi, candidatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor,
Nicolai Grigorişin, candidat independent,
Ivan Tulburi, candidatul Partidului Liberal,
Nicolae Chirilciuc, candidatul Partidului „Patrioţii Moldovei”,
Fiodor Ghelici, candidatul Partidului Politic „Partidul Oamenilor Muncii”,
Marina Tauber, candidata Partidului Politic Şor,
Daria Fiodorova, candidata Partidul „Ai Noştri” şi
Vladimir Dachi, candidatul Partidului Politic „Noi”.

Anterior, CECE Bălţi a respins cererile de înregistrare a lui Mihai Rizea, din partea Partidului Politic „Noi” (cu numele Mihai Cristian, conform unei copii a buletinului de identitate temporar din Republica Moldova) şi a Arinei Spătaru, care îşi propunea să candideze independent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite