Opinie: Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situaţia din Moldova este unul foarte dur şi detaliat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pixels.com
FOTO pixels.com

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului este unul foarte dur şi detaliat, ceea ce relevă atenţia cu care este privită Republica Moldova de către partenerii externi. Un asemenea raport este foarte important inclusiv pentru că el este luat în considerare atunci când partenerii externi decid să acorde ajutor Moldovei. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Fostul deputat Alexandru Petkov susţine că acest raport este foarte detaliat. Potrivit lui, în primul rând, în raport este descrisă în detalii situaţia legată de încălcarea drepturilor omului ceea ce sare în ochi. În al doilea rând, este indicat dosarul lui Gheorghe Petic, cauza căruia are mai puţin de jumătate de an.

„Gheorghe Petic este deţinut absolut ilegal, în baza unui dosar fabricat, cu atragerea la maxim a structurilor statului pentru exercitarea presiunilor asupra acestui om. Istoria reţinerii lui are mai puţin de jumătate de an şi această istorie a ajuns în raportul Departamentul de Stat al SUA la capitolul încălcarea drepturilor omului. Înţelegeţi ce atenţie deosebită se manifestă faţă de tot ce se întâmplă în Moldova şi în ce măsură autorităţile au depăşit liniile roşii?”, se întreabă Alexandr Petkov.

Nadejda Hriptievschi, jurist în cadrul Centrului de Resurse Juridice, consideră că acest raport provoca schimbări în Republica Moldova, mai ales în cazurile individuale. Potrivit ei, acest raport este important inclusiv pentru discuţiile bilaterale ale autorităţilor cu partenerii externi. „Acesta este important şi pentru cei care vor veni să investească în Moldova pentru că investitorii atrag atenţia asupra unor astfel de rapoarte. De asemenea, partenerii externi ţin cont de asemenea rapoarte când iau decizia de a acorda sau nu ajutor Republicii Moldova”, spune Nadejda Hriptievschi.

Veaceslav Ţurcan, membru al Consiliului Uniunii Avocaţilor, susţine că acest raport este unul dur. Potrivit lui, în aceste condiţii, dosarele cetăţenilor moldoveni care se adresează la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pot fi admise într-o măsură mai mare pentru că drept dovadă al sistemului judiciar defectuos serveşte şi acest raport al Departamentului de Stat al SUA. „Aceste rapoarte demonstrează atmosfera în ţară”, spune avocatul.

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Republica Moldova pentru anul 2018, publicat pe 13 martie, relevă faptul că justiţia selectivă şi corupţia continuă să fie cele mai grave probleme cu care se confruntă moldovenii. Deşi legislaţia prevede sancţiuni penale pentru acte de corupţie, guvernarea nu a reuşit să pună în aplicare legea în mod eficient.

Raportul Departamentului de Stat constată o serie de probleme, inclusiv tortura în închisori şi instituţii psiho-neurologice, condiţii inumane, arestări arbitrare, îngrădirea libertăţii presei, corupţia la nivel înalt, precum şi aplicarea forţei faţă de persoanele cu dizabilităţi în instituţiile statului. De asemenea, în raport se mai spune despre supraaglomerarea şi condiţiile care nu întrunesc standardele internaţionale din instituţiile penitenciare, iar abuzurile asupra deţinuţilor continuă să fie o problemă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite