Opinii: La 100 de zile a Guvernului Chicu, fraudele în Moldova au fost reluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

La 100 de zile de la venirea în funcţie a Cabinetului de Miniştri condus de premierul Ion Chicu, schemele de fraudă din Republica Moldova, stopate pentru puţin timp, au revenit. Opinia este susţinută de Veaceslav Negruţa, ex-ministru al Finanţelor, Rosian Vasiloi, ex-şef al Poliţiei de Frontieră, şi de Valentin Eşanu, preşedintele Asociaţiei Patronale a Metalelor, informează IPN.

Fostul şef al Poliţiei de Frontieră Rosian Vasiloi spune că în perioada de 100 de zile nu a văzut nicio evoluţie, nu s-a făcut nimic nou, decât doar acele acţiuni care au continuitate şi sunt sprijinite de partenerii internaţionali.

„O parte din oameni au revenit în funcţii. Cei care au plecat în concedii de paternitate, după 5 decembrie, când am plecat din sistem, au revenit. Unii s-au transferat de la nord la vest, alţii de la vest la nord. Unii şi-au numit apropiaţii în funcţii cheie”, a declarat Rosian Vasiloi în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Valentin Eşanu, preşedintele Asociaţiei Patronale a Metalelor afirmă că monopolul de la Metalferos, care a fost eliminat doar pentru o lună de zile, a revenit.

„O lună în urmă am fost invitaţi la prim-ministru Ion Chicu pentru a discuta despre problemele legate de afaceri, problemele din sector. A venit presa afiliată socialiştilor, ne-a filmat, ne-a fotografiat. Cu asta s-a încheiat întâlnirea şi s-a arătat o întâlnire productivă. Nu s-a schimbat nimic. Schemele se întorc înapoi, se întăresc. Persoanele care au fost slugile PDM acum sunt la socialişti. Aceiaşi poliţişti care acopereau diferite scheme au revenit în funcţii şi sunt avansaţi”, a adăugat Valentin Eşanu.

Expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruţa, ex-ministru al finanţelor, menţionează că de la preluarea fotoliului de prim-ministru de către PSRM, lucrurile din ţară s-au schimbat, dar nu spre bine.

„Schimbările care au existat în luna iunie al anului 2019, demonopolizarea, dezoligarhizarea, în ultimele 100 de zile au fost anihilate şi s-a pornit procesul invers. S-a reuşit izolarea Republicii Moldova, dacă vorbim pe partea de dialog extern. Acum, în ultimele 100 de zile avem o izolare şi nu este vorba doar de componenta financiară. Avem ca rezultat un nou coordonator al schemelor în persoana preşedintelui care au existat până luna iunie 2019”, a precizat Veaceslav Negruţa.

Cât despre revenirea schemelor de la Metalferos, Valentin Eşanu afirmă că banii care se fură în prezent, ajung în buzunarul PSRM şi PDM.

„La Metalferos monopolul a fost scos doar o lună, în prezent acesta a revenit. Se lucrează prin firme căpuşe ale căror directori sunt oameni interpuşi în persoana lui Vladimir Andronachi, Nicolae Pelin şi Serghei Catana. În Parlament este coaliţia PDM-PSRM. Ca să guvernezi, trebuie bani, trebuie să întreţii partidele. Din banii de la Metalferos se plătesc o armată de foşti poliţişti care se ocupă neoficial de filare”, spune Valentin Eşanu.

Despre privatizarea Metalferos, Veaceslav Negruţă declară că niciun investitor nu va prelua instituţia dacă nu-i va fi asigurat monopolul. Expertul susţine că în acest caz nu se cumpără afacerea, ci dreptul de a avea monopol.

https://www.ipn.md/ro/la-100-de-zile-a-guvernului-chicu-fraudele-in-7978_1071825.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite