Opinii. Locul procurorului general este în componenţa CSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo, procuror general
Alexandru Stoianoglo, procuror general

Instituţia prezidenţială va pune la dispoziţia Curţii Constituţionale stenograma şedinţei Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 10 august, dacă acest lucru va fi solicitat. O spune vicepreşedintele PAS Vladimir Bolea, după ce Procuratura Generală a anunţat că solicită Înaltei Instanţe excluderea Procurorului General din componenţa CSS, notează IPN.

Motivul invocat în sesizarea Procuraturii este faptul că în timpul ultimei şedinţe CSS, preşedintele Maia Sandu ar fi obiectat reprezentanţilor Procuraturii lipsa urmăririlor penale pe numele liderilor opoziţiei.

Atât preşedintele ţării, cât şi ministrul Justiţiei neagă faptul că în timpul şedinţei CSS din 10 august şeful statului ar fi cerut Procuraturii începerea urmăririlor penale pe numele unor reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare. Vicepreşedintele PAS spune că pentru a face lumină în acest caz, instituţia prezidenţială ar putea pune la dispoziţia judecătorilor Curţii Constituţionale stenograma şedinţei.

„Cu siguranţă, la cererea Curţii Constituţionale, Preşedinţia va prezenta stenograma şedinţei, pentru că altă modalitate de a demonstra că au fost sau nu făcute astfel de declaraţii, nu există. Locul Procurorului General este în componenţa Consiliului Suprem de Securitate. Noi am declarat în repetate rânduri că fenomenul corupţiei este cel mai mare atentat la securitatea naţională şi Procuratura Generală este un instrument de luptă cu acest flagel”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În acelaşi timp, Ştefan Gligor, preşedintele Partidului Schimbării se arată nedumerit de solicitarea Procurorului General de a fi exclus din componenţa CSS. Procurorul General este o figură cheie în cadrul acestei entităţi consultative, spune Gligor.

„Dacă nu participă procurorul general la şedinţele Consiliului Suprem de Securitate care mai este rostul acestui Consiliu? Procuratura este vârful de lance în lupta cu corupţia, crima organizată şi trebuie să lucreze mână în mână cu SIS, pentru că SIS nu are competenţa de urmărire penală. Dacă aceste două instituţii nu colaborează, nu comunică între ele pe subiecte de securitate, dacă aceste instituţii nu au o comunicare şi cu şeful statului, care este purtătorul mandatului din partea poporului, atunci statul devine nefuncţional. Stoianoglo vrea să arate că ignoră instituţia prezidenţială”, a spus Ştefan Gligor.

Şi comentatorii politici se arată convinşi că sesizarea privind excluderea procurorului general din componenţa CSS este o încercare a lui Stoianoglo de a se disocia de instituţia prezidenţială.

„Ar fi fost motiv de sesizare a Curţii Constituţionale situaţia în care procurorul general ar fi fost exclus din componenţa Consiliului Suprem de Securitate. Această dispută capătă un caracter de gherilă între Preşedinţie şi Procuratura Generală. Acum Procuratura Generală prin persoana lui Stoianoglo încearcă să se izoleze. Această situaţie poate fi depăşită doar dacă Procuratura va începe a funcţiona în conformitate cu prevederile legale. Stoianoglo trebuie să înţeleagă valul de schimbare din societate şi aşteptările care există din partea societăţii ca persoanele care s-au făcut vinovate de actele de corupţie de mari proporţii, să fie trase la răspundere”, a spus Ion Tăbârţă.

Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a depus o sesizare la Curtea Constituţională în vederea controlului constituţionalităţii prevederilor prin care i s-a instituit calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate. Stoianoglo face trimitere la ultima şedinţă CSS în timpul căreia Procuraturii i s-ar fi imputat lipsa dosarelor penale pe numele reprezentanţilor opoziţiei. Stoianoglo califică situaţia drept intolerabilă şi spune că prin această abordare se atentează la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite