Politică

articolul anterior articolul urmator

Opoziţia din Belarus îi garantează imunitate lui Lukaşenko, dacă liderul de la Minsk pleacă benevol de la putere

6
17 Aug 2020 13:53:59
Autor: Iurii Botnarenco

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din Belarus, Valeri Ţepkalo, care actualmente se află în Ucraina, susţine că opoziţia este gata să-i garanteze imunitate actualului preşedinte belarus, Aleksandr Lukaşenko, dacă acesta cedează benevol puterea.

„Da, într-adevăr, opoziţia este gata să înceapă dialogul cu Lukaşenko şi să analizeze posibilitatea de a-i garanta imunitate lui, dar şi familiei sale, în cazul în care va ceda puterea paşnic şi benevol”, a scris Ţepkalo pe Twitter. 

În cadrul întrevederii de luni a liderului de la Minsk cu muncitorii unei uzine, la care preşedintele a venit cu elicopterul, angajaţii l-au întâmpinat cu lozinca „pleacă!”, i-ar Lukaşenko a spus: „Noi deja am petrecut alegeri. Până nu mă veţi ucide, alegeri noi nu vor fi”.

Fosta candidată a opoziţiei la prezidenţialele din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania de teama de a nu fi arestată după alegerile din 9 august, a înregistrat un nou mesaj video în care susţine că este gata să-şi asume rolul de lider naţional al Belarusului „pentru ca ţara să se liniştească şi să intre într-un ritm normal”.

Potrivit ei, rolul de lider naţional îi va permite să-i elibereze pe toţi deţinuţii politici, despre care Aleksandr Lukaşenko, dar şi unii experţi susţin că sunt finanţaţi de Kremlin.

De asemenea, ea spune că din această postură va putea modifica legislaţia din Belarus în vederea organizării alegerilor prezidenţiale noi care să fie libere şi corecte, şi care să fie recunoscute de toată comunitatea internaţională.

Duminică după-amiază a avut loc în Belarus cea mai mare demonstraţie din istoria postsovietică a ţării, sute de mii de persoane adunându-se în Mink precum şi alte oraşe pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukaşenko. Presa din Belarus relatează însă cum zeci de persoane care au participat la protest au început să fie arestate şi băgate în dubiţe neînmatriculate.

Fostul consilier al lui Vladimir Putin, expertul economist Andrei Ilarionov, consideră că liderul de la Minsk, Alekdandr Lukaşenko, are şansa să nu repete soarta fostului conducător al Libiei, Muammar Gaddafi, şi a fostului dictator român, Nicolae Ceauşescu, dacă va lua o decizie raţională şi va pleca acum de la putere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Constantine Constantine
17.08.2020, 14:04:07

Camioanele rusesti au ajuns la granita.La controlul vamal s-a constatat: vodka.

-14 (14 voturi)
IonIon Codreanu
17.08.2020, 14:53:35

O mișcare inteligentă a opoziției! Să vedem cât de inteligent este fostul șef de colhoz...

defu gabi
17.08.2020, 15:17:09

Se vede cat de putin valoreaza votul popular astazi... Dictatorul Lukasenko a fost votat pe bune de populatia Belarusului. Ca ne convine sau nu rezultatul, e irelevant. Faptul ca grupuri de interese, altele decat populatia majoritara a Belarusului, nu respecta vointa populara devine din ce in ce mai evident... Cu alte cuvinte, pentru ce s-au mai dus la vot daca ce aleg ei e complet irelevant pentru manariile si interesele internationale?! Vorbim de regimul unui dictator (Lukasenko) contestat de grupuri nedemocratice de interese... Presupun ca "lupta" se duce in numele "democratiei", un cuvant fara substanta astazi...

+1 (1 vot)
Navrapascu Vasile
17.08.2020, 17:53:01

Ianuvovici tot credea in povesti de astea pe urma a fugit in Rostov... Opozitia nici macar nu spune lumii ce vor face...doreste ca Lukasenko sa plece dar ce va fI mai departe ei nu stiu....

+2 (2 voturi)
defu gabi
17.08.2020, 20:14:54

"Opozitia" marioneta a primit in plic "par avion" ordinul... De aia nu are un program, nu are solutii... Daca ar fi fost opozitie pe bune, cu program credibil de guvernare, cu solutii acceptabile la probleme ar fi avut sanse reale sa-l invinga chiar in alegeri pe Lukasenko...

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările