Organizatorii dau asigurări că Marea Adunare Centenară va fi paşnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Organizatorii Marii Adunări Centenare, manifestaţie care se va desfăşura duminică, 25 martie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, va fi paşnică, iar declaraţiile că evenimentul ar putea degenera în violenţe sunt falsuri şi tentative de a stârni frica printre oameni, ca să nu participe la eveniment.

Reprezentanţii Alianţei pentru Centenar, din care fac parte mai multe organizaţii unioniste, îndeamnă populaţia să nu cadă pradă intimidatorilor şi să vină în număr mare în PMAN. Participanţii vor primi accesorii centenare în formă de cifra 100, în culorile tricolorului, iar localităţile vor participa sub egida drapelelor pe care va fi scrisă denumirea localităţii.

„La Marea Adunare Centenară de duminică aşteptăm să vină toată lumea frumoasă, care simte româneşte, dar şi care vrea un viitor mai bun şi să se regăsească într-o ţară întreagă. Pentru că toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, confesiune religioasă sau convingere politică, au dreptul la un trai mai bun. Aşa că noi, românii moldoveni, împreună cu alte etnii, vă aşteptăm pe 25 martie la Marea Adunare Centenară. Duminică în Piaţa va fi foarte frumos”, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale „BUN”, Ion Leaşcenco.

Preşedintele Asociaţiei „UNIREA - ODIP”, Vlad Bileţchi, a spus că în ultimele zile oamenii sunt dezinformaţi şi induşi în eroare precum că în PMAN va fi periculos. Tânărul afirmă că aceste zvonuri sunt alimentate de preşedintele Igor Dodon cu scopul de a crea tensiuni în societate. Totodată, aceste falsuri sunt spuse pentru a stârni frica în societate şi pentru a împiedica oamenii să vină la cea mai mare manifestaţie unionistă. „Unioniştii nu au fost niciodată agresivi, iar manifestaţiile noastre mereu se desfăşoară în mod paşnic. Aşa va fi şi duminica aceasta. Vom arăta întregii lumi că suntem o mişcare paşnică, care doreşte revenirea acasă, în România Mare”, a notat liderul ODIP.

Preşedintele Mişcării civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu, a spus că a fost contactat în ultima perioadă de foarte multe persoane care îl întreabă ce se va întâmpla duminică la Chişinău şi dacă participanţii nu cumva vor fi atacaţi. Cineva i-a spus că îi este frică de o „baie de sânge”. „E de râs şi de plâns! Lumea este intimidată şi se duce o campanie urâtă de manipulare şi dezinformare. Reiterăm, va fi o manifestaţie absolut paşnică”, a mai spus tânărul.

George Simion, preşedintele platformei unioniste „Acţiunea 2012”, a declarat că, în ajunul Marii Adunări Centenare, va avea loc tradiţionala Cupă a Unirii, care este organizată pentru al şaselea an consecutiv. George Simion a spus că sunt 16 echipe, dar dacă membrii Partidului Socialiştilor ar vrea să participe, ar mai fi creată una. „Cred că într-un domeniu cum ar fi sportul, ar trebui să ne întrecem forţele, dar în niciun caz, cum au încercat să anunţe, dar mă bucur că au renunţat, la destabilizări şi contramanifestaţii”, a spus liderul platformei.

Localităţile semnatare ale declaraţiilor de unire primesc din partea reprezentanţilor Alianţei pentru Centenar drapele cu numele localităţii. Prezenţi la conferinţă, primarii satelor Puhoi din raionul Ialoveni şi Ghiduleni din raionul Rezina au primit astfel de drapele. Potrivit edilului din Puhoi, Petru Frunze, cu siguranţă la această manifestare vor participa şi partide politice, însă localitatea sa nu va vorbi despre partide, ci despre visul şi idealul cetăţenilor, care îşi doresc reîntregirea neamului românesc.

Marea Adunare Centenară, pentru marcarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România (1918), va avea loc duminică, 25 martie, la ora 12.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite