Politică

articolul anterior

O victorie mică

11
10 Jun 2018 09:14:34
Răzvan Voncu

M-am înşelat, recunosc: micul grup de oligarhi refugiaţi în Germania de represaliile lui Plahotniuc s-a dovedit mai tare decât Plahotniuc. În consecinţă, Andrei Năstase (cel susţinut de „refugiaţii“ din Germania, care fac legătura între UCD-UCS şi partidul Maiei Sandu) a câştigat turul al II-lea al alegerilor pentru Primăria Chişinăului.

Nu e grav să recunoşti că ai greşit. E grav să persişti în greşeală. Sau, recunoscând că ai greşit, să sari pârleazul, afirmând deodată contrariul celor afirmate mai devreme.
 
Victoria lui Andrei Năstase, reală, e o victorie mică, în primul rând pentru cei care ar fi trebuit să facă obiectul principal al dezbaterii electorale: locuitorii Chişinăului. Un oraş extrem de prost administrat, cu grave probleme structurale, care ar fi avut nevoie de un edil competent, cu o largă viziune administrativă. 
 
Cei care l-au văzut în public pe noul ales ştiu că nu e deloc persoana potrivită pentru a conduce, fie şi numai un an şi ceva, un oraş atât de mare şi cu atât de multe probleme. Dimpotrivă: e un om primitiv, cu idei puţine (dar fixe) şi cu un discurs precar din punct de vedere al standardelor democratice. Nici vorbă de viziune de dezvoltare, nici strop de experienţă în administraţia citadină. Mă tem că nici nu e capabil să identifice problemele structurale ale Chişinăului, care nu rezultă numai din proasta gestiune Chirtoacă. Oraşul a fost tragic deformat, spre a exprima o anumită viziune ideologică, încă din perioada lui Karl Schimdt. Ca să nu mai vorbim de epoca sovietică, în care fiecare schimbare de "linie a partidului" (de la rusificarea totală din anii '50, prin "moldovenismul" din  anii '70, până la perestroika gorbaciovistă) şi-a pus amprenta nefastă asupra ţesutului edilitar al urbei de pe Bâc. Problemele - începând cu infrastructura stradală insuficientă şi terminând cu haosul structural al cartierelor - s-au acumulat şi, pe fondul aglomerării populaţiei în principalul oraş al "republicii", au devenit cronice. Necesitând, cu alte cuvinte, o reală viziune urbanistică, fonduri considerabile şi capacităţi administrative. Nici Ion Ceban nu le avea, chiar deloc, dar la Andrei Năstase absenţa lor e agravată de primitivism şi de carenţele de comunicare inter-personală. Cei care cred că victoria sa este şi victoria valorilor europene ori se îmbată cu apă chioară, ori n-au habar cum arată şi cum vorbeşte un european.
 
Nici din punct de vedere politic, victoria lui Năstase nu face lumină, în perspectiva alegerilor generale şi prezidenţiale viitoare. Este cea mai strânsă victorie obţinută vreodată de partidele care se declară pro-europene în Capitală. Dacă Ion Ceban a luat 47,5% în Chişinău, "socialiştii" şi Dodon ponesc favoriţi ai celor două scrutinuri care bat la uşă. Şi care sunt mult mai importante decât acesta. În nordul rusificat, în Găgăuzia la fel de rusificată, şansele "pro-europenilor" par minime, în pofida lipsei oricărui rezultat al preşedinţiei lui Dodon. Iar dacă, aşa cum s-a întâmplat la precedentele alegeri, vor fi mobilizaţi şi transnistrenii, victoria lui Năstase se va dovedi una, din perspectiva parlamentarelor şi prezidenţialelor, à la Pyrus. Iar elita politică de la Chişinău va converti victoria lui Năstase într-un alt capitol al "pendulării", într-o zonă gri, între Bruxelles şi Moscova. Nici într-o parte, nici în cealaltă.
 
De altfel, nici la Bucureşti, în cercurile care şi-au făcut o profesie din a dezinforma în legătură cu situaţia din Republica Moldova, nu s-a constatat un prea mare entuziasm în legătură cu această victorie. Probabil că nici măcar profesioniştii "românilor de pretutindeni" nu mai cred că victoria lui Andrei Năstase (şi o eventuală victorie parlamentară şi prezidenţială a Maiei Sandu) ar aduce un cât de mic progres în favoarea cauzei româneşti peste Prut. 
 
Et pour cause.
 
P. S. Cu această postare se încheie experienţa mea de comentator al situaţiei din Basarabia şi, totodată, prezenţa mea printre blogger-ii ziarului "Adevărul". O experienţă onorantă, pentru care mulţumesc călduros redacţiei celui mai important ziar românesc. Le mulţumesc şi cititorilor mei pentru răbdarea cu care m-au urmărit. Le mulţumesc chiar şi tovarăşilor zbuciumaţi care, comentând la ordin în subsolul articolului, s-au iluzionat (o iluzie veche de când serviciile!...) că pot influenţa cu ceva realitatea: iluzia şi... zbuciumul lor săptămânal n-au făcut decât să amplifice audienţa şi portanţa comentariilor mele.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

ion sbucium
10.06.2018, 10:35:52

Devine neinteresant. Fara Voncu nici nu prea am cu cine polemiza. Cei de la LARICS, pare ca se reorientează si ei spre o alta tematica. A murit "UNIONISMUL" lui Băsescu si nu mai este ce comenta. Mai ales dacă nu sunt proiecte, fonduri, granturi si ajutoare copioase, cum au fost in deceniul aflării la Cotroceni a lui Băsescu. Fara finanțare, "oferte"',"'favoruri" profesia de ''unionist"' risca sa dispară. Romaniei - chiar in anul Centenarului - are alte grave probleme si nu-i prea arde acum de "'unire" etc. In cumpănă se afla insasi soarta democrației si a statului de drept. Scena politica de la Chisinau devine neinteresanta, minuscula, lipsita de importanta. ""Circul" politic s-a mutat la București, acolo acum se montează spectacole politice de drama, comedie, tragicomedie etc., care vor tine cu răsuflarea întretăiata milioane de spectatori si telespectatori. Fara ''unionism"' R.Moldova intra in zona gri.As urma si eu exemplul lui Voncu, daca nu m-ar interesa in continuare soarta Acordului de Asociere a RM cu UE. Va reuși guvernul Filip sa facă IREVERSIBILA asocierea RM cu UE pana la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2018 si eventual si după alegeri? - As vrea mult sa reușească.

ion sbucium
10.06.2018, 10:53:24

Cat privește Romania - sunt optimist si cred ca pana la urma va birui Democrația, statul de drept, dar aceste beneficii nu cad de la sine para mălăiaţă, pentru ele se cer eforturi, confruntări, lupta, daruire etc., după care romanii se vor convinge ei înșiși de valoarea inestimabila a Libertății, a Democrației, a lumii libere din care ei fac parte, a UE.

Papa Raţă
10.06.2018, 11:03:00

Ivanikă, nu dispera, acuș Tătuka scapă de sancțiuni și vă sponsorizează mai departe, ba chiar a și pus piatra ,,de temele” a unei ,savușkine” pe cole.. Roagă să o nalțe cu mai multe nivele , ca să vedeți cu benoclul .. ritmul integrării românilor basarabeni în UE dar și prin fibrele Patriei Materne - România Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească !.... . . . . . . . . . . . . . . . Ia, tociți și voi câteva cuplete.. să nu trageți cu obrazul în cadrul solemnității Marilor Împliniri

Papa Raţă
10.06.2018, 10:45:58

Tocmai când frații de peste Prut au nevoie tot mai stringent de ostași înregimentați pe vectorul românismului european, dul Răzvan Voncu anunță (nemotivat) că părăsește câmpul de luptă E semn trist. Oricum : sănătate multă, inspirație senină și realizări împlinite în ceea ce perseverați

ion sbucium
10.06.2018, 11:10:22

"Le mulţumesc chiar şi tovarăşilor zbuciumaţi care, comentând la ordin în subsolul articolului, s-au iluzionat (o iluzie veche de când serviciile!...) că pot influenţa cu ceva realitatea: iluzia şi... zbuciumul lor săptămânal n-au făcut decât să amplifice audiența şi portanţa comentariilor mele." - Mulțumesc si eu, "zbuciumatul". Poate vreodată voi avea ocazia sa ma vad cu Răzvan Voncu ... Multe "'mituri" s-ar risipi.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările