Panem et circenses sau radiografia alegerilor locale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică s-a jucat primul act al piesei intitulate „Alegerile locale generale din Republica Moldova”. Pentru consilii cortina deja a căzut, dar pentru unele primării, în special a Chişinăului, antractul devine prea îndelungat şi încordat. Spectacolul electoral se va încheia pe 28 iunie, după care oamenii vor putea reveni la problemele lor de zi cu zi.

Există o falsă şi măgulitoare percepţie că partidele pretins pro-europene au câştigat aceste alegeri. Unii „artişti” au pictat harta Republicii Moldova în verde-albastru, de parcă doar aceste culori se regăsesc pe paleta politică. În realitate, însă, situaţia este alarmantă şi dezolantă. A obţine cele mai multe voturi nu înseamnă a deţine majoritatea efectivă. Socialiştii s-au ales cu cele mai multe mandate în Parlament, dar dânşii nu pot guverna de unii singuri. Similar, liberal-democraţii împreună cu democraţii nu şi-au adjudecat decât unele unităţi teritorial-administrative, în celelalte fiind necesară cooptarea liberalilor sau/şi a popularilor. Obiectiv vorbind, actuala coaliţie minoritară (dintre PLDM şi PDM) este majoritară în doar 10 consilii raioanele (Cantemir, Criuleni, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Rezina, Şoldăneşti, Ştefan-Vodă, Teleneşti) din totalul de 32. Asta fără a pune la socoteală Găgăuzia sau municipiile Bălţi şi Chişinău, unde formaţiunile de buzunar ale lui Filat şi Plahotniuc au obţinut rezultate microscopice.

Fireşte, ne putem consola cu constatarea că doar în 6 raioane (Basarabeasca, Donduşeni, Drochia, Dubăsari, Făleşti, Ocniţa) au învins forţele pro-ruse, dar realitatea este în ansamblu dezastruoasă şi periculoasă. Nu este corect să comparăm doar rezultatele alegerilor locale din 2011 cu cele din 2015. Şi asta pentru că în consiliile raionale s-a acordat vot a priori politic, adică preponderent pentru partide, iar în acest răstimp s-a mai organizat şi scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014. Aşadar, se impune o analiză mai amplă:

image


sursa: www.cec.md

image

sursa: www.agora.md

În 2011, Partidul Democrat a acumulat 212.504 voturi, în 2014 – 252.489, iar la alegerile din acest an – 222.569. Astfel, „creşterea” democraţilor în opţiunea de vot a cetăţenilor este, de fapt, descreştere, deoarece dânşii au pierdut cca 30 de mii de alegători într-un interval de 6 luni.

La 14 iunie, liberal-democraţii au consemnat o uşoară, dar incontestabilă scădere, reuşind să-i păstreze doar pe 237.096 de alegători, adică între 75 şi 85 de mii mai puţin ca la precedentele scrutinuri (312.011 voturi în 2011 şi 322.201 în 2014).

Comuniştii şi-au subţiat considerabil bazinul electoral, înregistrând o prăbuşire dramatică: de la 508.344 de voturi în 2011 la 279.366 în 2014 şi numai 131.556 la ultimele alegeri. Aici lucrurile sunt clare şi nu necesită explicaţii suplimentare.

Avântul mult trâmbiţat al PSRM e mai degrabă o iluzie, întrucât socialiştii nu au contat decât după ce Dodon a fost cocoţat în fruntea partidului, adică după 2011. Astfel, acoliţii lui Putin au obţinut la aceste alegeri locale un scor vădit diminuat faţă de parlamentare: 213.564 compartiv cu 327.912. Adică au pierdut peste 100 de mii de voturi.

În fine, Partidul Liberal şi-a consolidat poziţiile, în pofida provocărilor pldm-iste sau „dadaiste”. Deşi liberalii nu şi-au putut reveni totalmente după scindarea din 2013 (fapt confirmat prin obţinerea a 223.268 voturi în 2011 şi doar 154.518 în 2014), dânşii au acumulat cu cca 8 mii de voturi mai mult (162.377) comparativ cu alegerile precedente.

În concluzie, nu există un învingător detaşat al acestor alegeri locale, opţiunile cetăţenilor rămânând a fi dispersate, iar prăpastia din societate – tot mai adâncă. Paradoxal, electoratul rigid de stânga s-a reorientat mai rapid decât votanţii partidelor de dreapta, observându-se o migrare în masă de la comunişti la socialişti şi „usatişti”. Astfel, alegătorii PLDM şi PDM, printre care sunt oameni inteligenţi şi informaţi, încă nu-i consideră pe liberali şi populari ca fiind o alternativă, cu toate că se declară dezamăgiţi (şi amăgiţi) de actuala (şi viitoarea) guvernare.

De mii de ani lumea vrea pâine şi circ, dar (se) alege doar (cu) concertele din campania electorală şi (cu) spectacolele groteşti ale politicienilor. Înseamnă că ne merităm soarta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite