Politică

articolul anterior articolul urmator

Paradoxul Guvernului Gaburici. Cum să citim politica de la Chişinău printre rânduri

8
20 Feb 2015 16:50:11
George Damian
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi noul premier de la Chişinău, Chiril Gaburici FOTO gov.md
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi noul premier de la Chişinău, Chiril Gaburici FOTO gov.md

Actualul guvern al Republicii Moldova suferă de paradox. Iurie Leancă, având în spate textul unui program de guvernare de 42 de pagini şi o echipă de miniştri susţinuţi de două partide (PLDM şi PD) nu a reuşit să obţină votul de încredere al deputaţilor de la Chişinău.

După doar câteva zile de la acest eşec, omul de afaceri Chiril Gaburici s-a prezentat în faţa deputaţilor cu acelaşi text al programului de guvernare şi cu aceeaşi echipă - şi, surpriză! – a fost investit în funcţia de prim-ministru cu voturile deputaţilor comunişti.

Nici nu mai contează care este explicaţia reală a acestor întâmplări. Pentru orice observator atent al politicii interne din Republica Moldova este limpede ca lumina zilei că nu s-a dorit de la bun început ca Partidul Liberal să fie implicat într-o coaliţie de guvernare şi nici ca Iurie Leancă să mai primească un mandat de prim-ministru. Deşi nu a fost exprimată din raţiuni diplomatice, există la nivelul structurilor occidentale care au de-a face cu Republica Moldova o mare dezamăgire faţă de formula actuală de guvernare. Există un guvern minoritar, lipsit de o susţinere clară în Parlament, care şi-a asumat un plan de reforme.

Susţinerea venită din partea comuniştilor pentru acest guvern va determina o scrutare foarte atentă din partea partenerilor occidentali pentru tot ceea ce înseamnă reformele asumate de clasa politică a Republicii Moldova prin votul acordat programului de guvernare redactat de Iurie Leancă şi preluat ca atare de Chiril Gaburici.

Provenit din mediul de afaceri, lipsit de o asumare clară a unei filiaţii politice  (dar beneficiind de numeroase legături cu politicieni de toate culorile) Chiril Gaburici este în acest moment obiectul unor aşteptări enorme din toate părţile. Vom vedea cum va răspunde Gaburici faţă de aceste aşteptări. Deocamdată dinspre România a venit un semnal pozitiv: preşedintele Klaus Iohannis urmează să vină la Chişinău săptămâna viitoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Basarabean Deportatul
20.02.2015, 19:10:57

1. Sunt martori care declară că în compania electorală D. Diacov în s. Valea-Perjei, Taraclia, de unde buneiilui și cu mama lui au fost deportați în 1949, dur a criticat PL, Ghimpu și a îndemnat locuitorii să fie votat PD, sau PLDM și PCRM - ”trei partide mari”. Nu-i de mirare că PD categoric s-a împotrivit ca PL să fie la guvernare. 2. A veni vremea și vom înțelege rolul adevărat a lui Leancă. 2.1Împreună cu Filat și tot PLDM-ul a fost împotriva Decretelor de Demnitate Națională a Președintelui Interimar M.Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului, retragerei Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, de a nu trimite soldații noștri la Moscove de 9 mai să-i strige lui Putin ”У-Р-Р-Р-А !!!” de trei ori, ... 2.2. Filat (PLDM, deci și Leancă) pe 13.02.2013 distruge AIE 2 dur criticîndu-l pe Plahotniuc. Ghimpu pe 17.03.2013 propune Prim Ministru să fie Iu.Leancă. Iu. Leancă formează Guvernul cu Plahotniuc (PD) și trădătorii ”Hadîrcă, Guțu, Saharneanu, Marinuța,...”, refuzînd ca PL să fie la guvernare. 2.3 Dodon în AIE 1 și AIE 2 amenința că PL, Ghimpu trebuie să fie scos de la guvernare. 2.4. Dupa 30.11.2014 Leancă a format Guvernul fără PL, nu mai contează că spunea peurmă precum că n-a votat Guvernul lui Gaburici, pentru că nu este la guvernare și PL. 3. Moscova, are grijă de politicienii R Moldova 3.1. Dupa ce Roșca dupa 2005 și-a arătat ”fața adevărată” l-a ”propulsat” în 2007 pe Filat cu P LIBERAL DM (dupa ce Chirtoacă cîștigase lupta cu comuniștii Primăria), pentru a distruge P LIBERAL 3.2. La alegerile locale din 2011 împotriva lui Chirtoacă împreună cu Dodon, chiar mai dur ca Dodon, lupta Dna Pavlicenco, care strigă cel mai tare ”Re-Unire”. Dacă cîștiga Dodon la Primărie cum mai sărbătoream sărbătoarea ”Lumba noastră cea română”. Dar în CMC comuniștii sunt în prioritate. 3.3. În 2013 s-a încercat de a scoate de pe eșicherul politic PL, Ghimpu prin organizarea grupului de trădători ”Hadîrcă & CO” 3.4. Se așteaptă ca Leancă și Sturza să fie următorii politicieni, care vor avea indicația de a scoate de pe eșicherul politic a PL, Ghimpu și Chirtoacă СПОКОЙНОЙ НОЧИ !

+4 (4 voturi)
ion sbucium
21.02.2015, 02:36:18

Romania judeca realitatea din RM cu categoriile sale de gandire, cu masuratorile sale, care n-au cum sa se potriveasca. Romania nu este Romania si nici Basarabia, e un stat ex-sovietic cum este si Ucraina vecina. Influentele, remininscentele, legaturile cu lumea ex-sovietica - in sens si pozitiv - nu poate fi inteleasa si apreciata la justa valoare de romanii ne-sovietici. Romanii se sperie de BILINGVISMUL moldovenilor, pe cand el este o normalitate, o posibilitate de a depasi lipsurile, ramanerea in urma, de a fi in pas cu lumea. Niciodata nu voi accepta EGOISMUL de sorginte sovinista pan-romaneasca pecum ca in R.Moldova LIMBA RUSA se cere a fi limitata. Or, limba rusa nu este doar a Rusiei, ci e o limba de circulatie internationala, in aza careia putem fi la curent cu ceea ce se intampla la ONU, CE, in alte tari, cu realizarile stiintei in diverse domenii etc. Va voi aduce un exemplu - vreau sa consult un articol in Wikipedia si de cele mai multe ori in limba romana el ori este un ciot, ori lipseste - limba romana avand 264 mii de articole, pe cand limba rusa - 1 milion 712 mii articole si limba engleza - 4 milioane 675 articole, pe care de asemenea le pot consulta prin traducerea lor in limba rusa (traducatorii electronici pentru limba romana sunt net inferiori, saraci, inexacti fata de cei din engleza in rusa). In asemnea situatii limba rusa e o salvare atat timp cat limba engleza ramane a fi o bariera greu de depasit pentru generatiile nascute in URSS.

-4 (4 voturi)
ion sbucium
21.02.2015, 03:10:04

ERATA: R.Moldova nu este Romania si nici Basarabia...

-1 (1 vot)
ion sbucium
21.02.2015, 03:09:11

PL-ul nu putea sa nu fie exclus... E un partid care mereu a cerut in canmp-aniile electorale "juraminte", "acorduri" in care PLDM si PDM sa nu incheie nicio alianta cu PCRM, sa nu voteze cu PCRM si in final la jumatate din mandatul precedent Pl-ul este partidul care PRIMUL a incalcat juramanrtul si acordul AIE, facand cardasie cu PCRM si cu votul comunistilor demitand guvernul AIE Filat-1. La incercarea de alegere a guvernuli Filat-2 TRADATORUL Ghimpu a pus in miscare Curtea Constitutionala ca pe ultima suta de metri sa demita guvernul Filat-2, apoi la 30 mai 2013 mai face inca odata vot comun cu comunistii ca sa nu fie ales guvernul Leanca. Si toate acestea actiuni le-a facut in cel mai NERUSINAT, AMORAL, TRADATOR mod partidul care a cerut mai tare decat toti sa nu colaboreze cu comunistii. Cine a TRADAT AIE-1, neindoilnic ca va trada si AIE-2 si orice alte colaitii. Neaceptarea PL-ului in coalitie este FIREASCA, - "tradatori" nu mai poti avea incredere, iar PL-ul prin santajul aplicat in timpul negocierilor s-a aratat a fi INCOMPATIBIL cu celelate componente, cu cele mai mari pofte de CORUPERE si TRAFIC de INFLUENTA in parlament si guvern. PCRM-ul s-a dovedit a fi un partid cu mult mai PRO-EUROPEAN, mai tolerant fata de Asocierea RM la UE decat PL, mult mai responsabil si mai constructiv. Deja si PSRM in chestiuni ce tin de interesele nationala ale R.Moldova este mult mai constructiv decat PL. PL-ul s-a compromis definitiv si COMPROMITE si imaginea Romaniei.

-3 (3 voturi)
Basarabean Deportatul
21.02.2015, 07:46:03

Vanea zbuciumatule, ești ”молодец среди овец”. Privește pe YouTube filmul ”Mankurt”. Cu ce te deosebești de personajul Mankurt, care fiind ”cu creerii spălați” își ucide propria mamă !? Tu ești mai rău ca personajul Mankurt, care și-a pierdut mințile trecînd prin chinuri strașnice. Bine că știi și limba rusă ! Practic toți vorbitorii de limba română știu și limba rusă. Repet - e bine cînd omul poate vorbi în mai multe limbi vorbite ! Dar de care BILINGVISM vorbești ? Că majoritatea rușilor din R Moldova fiind MANIPULAȚI refuză să cunoască limba majorității populației - limba română !? Dar vina mare nu este a rușilor din R. Moldova că refuză să cunoască limba română (fie și ”limba moldovenească”, dar tot nu o știu). Vina mare cu BILINGVISMUL, cînd rușii nu cunosc limba majorității populației sunt MANCURȚII de la guvernare și de MANCURȚII de alde tine. R. Moldova, teritoriu OCUPAT de Rusia în 1812, este o parte din Moldova. În partea dreaptă a Prutului este tot Moldova, unde este și râul Moldova, este Ștefan cel Mare și Sfânt, M. Eminescu, I. Creangă. Și la București, Alba-Iulia se vorbește aceiaș limbă, și ție nu ți-a trebui translator ca să o înțelegi. Și nu încurca plusul cunoașterei limbilor străine, fie și limba rusă, cu politica de OCUPANT a Rusiei, care a OCUPAT o parte din teritoriul R. Moldova, fiind uciși peste 600 persoane de către soldații și cazacii Rusiei în Războiul de pe Nistru din 1992. Acum Rusia duce Război de OCUPAȚIE a teritoriului Ucrainei.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările