Politică

articolul anterior articolul urmator

Parlamentar moldovean: „Voi vota unirea şi ştiu şi alţi deputaţi care ar vota. Vom propune declaraţia“

5
5 Sep 2018 23:17:39
Lulea Marius Dorin
Lilian Carp
Lilian Carp

Parlamentarul moldovean Lilian Carp a declarat pe 5 iulie 2018 că el ar vota declaraţia de unire cu România şi ştie cel puţin alţi 20 de deputaţi care ar face acest gest din pornire sufletească.

Lilian Carp, deputat al Parlamentului Republicii Moldova, a declarat în cadrul emisiunii Sfatul Ţării de la 10TV că el ar vota o declaraţie de Unire a României cu Republica Moldova şi cunoaşte cel puţin alţi 20 de deputaţi care ar face acest lucru din suflet chiar acum.

„Ipotetic, ar fi uşor din moment ce avem 74 de deputaţi moldoveni cu cetăţenia română... eu nu am cetăţenia, dar aş vota-o cu mare drag. Eu consider că sunt în jur de 20 de persoane care vota o astfel de declaraţie strict din pornire sufletească. O bună parte din deputaţii care ar vota această declaraţia nu au cetăţenia română încă. Fiecare trebuie să spună public dacă este gata să voteze Unirea: eu pot să spun că sunt mai mult decât gata. Să supunem la vot nu ne costă nimic, decât o încercare.“

Acesta a mai declarat că „în 1918 elitele au votat unirea. Dacă toţi cei cu cetăţenie română ar vota unirea ar fi foarte uşor, practic am fi acasă, dar sunt mulţi care o folosesc în interes personal. În 1940 nu a întrebat nimeni când a fost luată cu forţa această bucată de pământ. Pentru unii niciodată nu este vremea, pentru ei este vremea numai să fure... hoţii nu au niciodată naţionalitate“.

Deputatul a mai afirmat că este nevoie de doar 5 deputaţi ca să înainteze aprobarea unei astfel de Declaraţii şi că el se oferă să fie unul din cei 5 deputaţi: „Ar fi nevoie de 5 deputaţi ca să se înainteze această propunere. Teoretic este posibilă înregistrarea unei astfel de declaraţii... va fi nu doar posibil ci va fi o încercare, s-a discutat acest lucru“.

Lilian Carp este vicepreşedintele al Partidului Liberal din Republica Moldova.

Vă reamintim că pe 1 septembrie în cadrul unei manifestaţii desfăşurate la Chişinău moldovenii au cerut ca Parlamentul Republicii Moldova să iniţieze şi să aprobe o declaraţie de Unire dintre cele două state româneşti. Ea ar trebui să fie similară cu cea din 1918 a Sfatului Ţării şi completată cu declaraţia din 27 martie 2018 a Parlamentului României.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Michiu Stefan
6.09.2018, 11:43:01

De la vorba pana la fapta, e cale lunga, mai ales in aceasta chestiune!Ma gandesc la atatia conationali din asa numita R.Moldova care lucreaza, care au facut cariera in Tara mama-zeci de mii!La alegerile de acasa sau nu se prezinta, sau voteaza cu -generic spunand-Dodon.De neinteles-sunt exemple clasice de cantareti,artisti, medici care realmente au facut cariera in Romania;de exemplu Pavel Stratan cu a lui fetita,acum domnisoara,nu numai ca a votat cu Voronin, dar a si militat pentru partidul comunistilor, o artista-imi scapa numele-la un teatru romanesc de marca,inversunata contra curentului unionist etc.etc..Paradox romanesc!Dar mi-te la deputatii dodonisti si plahotniucisti-ce pretentii sa ai?N-am vazut pe niciunul la manifestatia unionistilor!Spre deosebire de 1918,de la elita actuala a asa numitei republici, nu avem ce astepta-doar un curent popular unionist poate elimina, odata pentru totdeauna,odiosul Pact ,consecintele caruia doar Romania le mai suporta;in tacere.

+3 (5 voturi)
sbucium ion
8.09.2018, 12:07:46

Cetățenii europeni ai Romaniei nu pot fi defăimați, lipsiți de drepturi, discriminați pe motive legate de concepții, idei, opțiuni, culoare politica, patriotism, simpatii electorale fata de anumite partide, vot electoral, precum si legate de vârstă, sex, etnie, limba, religie,ORIGINE, LOCUL NAȘTERII, DOMICILIU, modul de obținere a cetățeniei etc. Artiștii si toți cetățenii romani, de origine din R.Moldova, repatriați sau cu domiciliu in străinătate se bucura de toate drepturile pe care le au ceilalti cetățeni romani, născuți in Romania - ei nu pot fi supuși discriminarii pe motiv ca nu susțin partidele unioniste si nu împărtășesc opțiunile, ideile lor, ca votează sau cântă pentru alte partide din Romania sau R.Moldova. Asemena îngrădiri sunt proprii DICTATURILOR TOTALITARISTE de trista amintire si sunt incompatibile cu principiile si valorile europene, la care Romania a aderat si s-a obligat sa le respecte. Orice stat acorda cetatenia CONFORM Legii, standardelor europene,dar nu conform ambițiilor, condițiilor politice, slujirii unor partide etc.. Doriți sa instaurați in Romania si R.Moldova o DICTATURA a unei majoritati ultra-patriotice, ultranaționaliste, șoviniste, "'unioniste"' - anti-R.Moldova?!.. - N-aveți sorti de izbândă.

sbucium ion
8.09.2018, 11:27:32

Cei 101 deputați sunt SLUJI ale Poporului, dar nu Poporul este sluga lor. Nimeni nu i-a împuternicit pe deputații sa se atingă de Sfânta Sfintelor - de LIBERTATEA si INDEPENDENTA moldovenilor ai a statului lor RM, cucerita prin mari jerfe după cică 500 de ani de neîntrerupte ocupații imperiale si ''frățești"'. NU e la latitudinea deputatilor nici măcar sa pună pe agenda si sa discute chestiuni ce ar pune in pericol SECURITATEA NATIONALA a RM. Ei toți au depus JURĂMÂNT de CREDINȚĂ fata de R.Moldova si n-au dreptul sub niciun motiv sau forma de a-l incalca. UNIREA poate sta la agenda unor ONG-uri si partide ULTRANAȚIONALISTE din Romania, dar nu si din R.Moldova, a cărui legislație interzice desfășurarea unor activități statutare anti-statul R.Moldova. Daca PL, PUN sau vreun alt partid unionist va încerca sa pună in discuție sau la vot chestiunea pierderii independentei naționale a RM prin asa-zisa "'unire'' - ele vor incalca statutul si legislația RM cu privire la partidele politice si Ministerul Justiției e in drept sa le retragă adeverința de înregistrare si activitate, iar CEC-ul sa le interzică participarea in campaniile electorale. Păzea inainte de alegerile parlamentare, sa nu ziceți ca n-ați știut!

cib
9.09.2018, 09:22:08

Pentru unire e nevoie de aprobare de la Moscova, Berlin si Washington. Ma indoiesc ca va veni prea curand. Si pana la urma de ce ar trebui sa existe un singur stat in care se vorbeste romaneste. Germanofonii au Germania, Austria, Elvetia, francofonii au Franta, Belgia, Luxemburg si nu se mai strofoaca atat. Ca sa nu mai vorbim ca nici basarabenii nu prea se omoara cu unirea asta.

Cristian saileanu
15.09.2018, 13:47:41

Acum unirea e mai aproape, caci codruta nu ii mai baga la puscarie pe penali... iar de penali geme moldova...