Parlamentul de la Chişinău a instituit stare de urgenţă în ţară, în contextul situaţiei din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Republica Moldova intră în stare de urgenţă pentru următoarele 60 de zile, începând de joi, 24 februarie. Instituirea stării de urgenţă a fost cerută de Guvern şi a fost votată unanim, în această seară, de 88 de deputaţi, transmite IPN.

Premierul Natalia Gavriliţa, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că starea de urgenţă este instituită în contextul situaţiei legate de securitatea regională şi al pericolului la adresa securităţii naţionale.

Pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a mai multor măsuri. Este vorba despre: instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară, stabilirea regimului special de folosire a spaţiului aerian, instituire a unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării a persoanelor şi mărfurilor, expulzarea de pe teritoriul ţării a persoanelor a căror prezenţă poate afecta asigurarea ordinii publice şi securităţii statului, evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele care prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie.

De asemenea, starea de urgenţă prevede stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţii economici şi instituţiile publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare, deblocare şi a altor lucrări de neamânat, interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă, interzicerea creării şi funcţionării formaţiunilor paramilitare ale persoanelor aflate pe teritoriul statului, dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi a altor produse de primă necesitate, a sistării temporare a livrării gazelor, energiei electrice şi apei potabile, dar şi adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acţiuni rapide de asigurare cu gaze, energie electrică şi apă potabilă, inclusiv prin derogare de la prevederile normative.

Comisia ar mai putea emite dispoziţii privind coordonarea activităţilor în masă privind informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei, familiarizarea populaţiei cu regulile de comportament în timpul situaţiei de urgenţă. De asemenea, este vorba despre introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii, combaterea ştirilor false, interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative pentru această perioadă, modificarea procedurii de numire şi destituire din funcţie a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice, implicarea cetăţenilor pentru prestarea serviciilor în interes public, efectuarea achiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus starea de urgenţă.

Starea de urgenţă mai prevede efectuarea acţiunilor necesare pentru protecţia infrastructurii critice, precum şi în scopul asigurării securităţii energetice, întreprinderea de măsuri pentru gestionarea fluxurilor migraţionale şi accesarea şi gestionarea asistenţei internaţionale pentru gestionarea stării de urgenţă.

Premierul a spus că va face uz de măsurile permise în stare de urgenţă numai în caz de strică necesitate. Starea de urgenţă a fost instituită anume pentru 60 de zile, deoarece situaţia e incertă şi nu se cunoaşte cât va dura războiul. De asemenea, Natalia Gavriliţa a venit cu un apel către cetăţeni la unitate şi solidaritate cu cetăţenii ucraineni.

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a remarcat că fracţiunea este gata să ofere toată experienţa pe care o are pentru a ajuta cetăţenii în această perioadă, inclusiv în gestionarea crizei refugiaţilor. Totodată, va sprijini orice iniţiativă socială de susţinere din partea Guvernului pentru cetăţeni. El a făcut apel către ANRE, care are şedinţă vineri, ca să facă tot posibilul ca statul să aibă o influenţă sănătoasă la formarea preţurilor şi tarifelor.

Ucraina a decretat şi ea stare de urgenţă. În mai multe oraşe se aud explozii. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în această dimineaţă o operaţiune militară specială în Donbas.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite