VIDEO Parlamentul de la Chişinău s-a întrunit în şedinţă de constituire. Cine sunt preşedinţii fracţiunilor parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Parlamentul de legislatura a X-a se convoacă joi, 21 martie, în şedinţa de constituire. La prima şedinţă preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, a prezentat raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, preşedintele ţării, Igor Dodon, a adresat un mesaj deputaţilor nou-aleşi, transmite IPN.

UPDATE 13.50 Şedinţa Parlamentului a fost declarată închisă din cauza lipsei unei majorităţi parlamentare. Ziua desfăşurării următoarei şedinţe va fi anunţată ulterior.

UPDATE 13.40 Pavel Filip, numit preşedinte al fracţiunii PDM, Zinaida Greceanîi, preşedinte al fracţiunii Socialiştilor, Ilan Şor, preşedintele fracţiunii Partidului Şor. Blocul ACUM a anunţat că va reveni cu un răspuns cu privire la numele preşedintelui fracţiunii mai târziu. 

UPDATE 13.35 În cadrul discursului său de la tribuna Parlamentului, preşedintele Dodon a chemat fracţiunile parlamentare la dialog, în vederea formării unei coaliţii de guvernare. Dodon a anunţat că va desemna premierul oricărei majorităţi parlamentare, cu excepţia a celei majorităţi formate din deputaţi care şi-ar părăsit formaţiunile de origine.

Şedinţa Parlamentului nou-ales este prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca şi în legislatura anterioară, este deputatul socialist Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului.

În termen de 10 zile de la prima şedinţă, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Potrivit prevederilor Constituţiei, Parlamentul se întruneşte la convocarea preşedintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri. Decretul de convocare a fost semnat miercuri, 20 martie, de către Igor Dodon.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiştilor a obţinut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat - 30 de mandate, Blocul electoral ACUM -26 de mandate, iar Partidul Şor – şapte. De asemenea, în legislativ au acces trei candidaţi independenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite