Parlamentul şi Guvernul îşi sincronizează agenda şi priorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, şi prim-ministrul Pavel Filip au prezidat vineri, 13 octombrie, şedinţa comună Guvern - Parlament, organizată cu scopul de a sincroniza agendele şi priorităţile celor două instituţii pentru perioada următoare.

„Obiectivul nostru este să verificăm impactul normelor aprobate, precum şi executarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum şi a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Comisiile permanente au elaborat un plan de audieri şi la următoarea şedinţă a Biroului permanent vom aproba documentul. Controlul parlamentar este prioritatea noastră la această etapă pentru că este important să ne asigurăm că legile adoptate funcţionează în interesul oamenilor”, a menţionat Andrian Candu.

Totodată, preşedintele Parlamentului a cerut respectarea termenelor de aprobare a legilor luând în calcul procedura de examinare în Parlament. De asemenea, el a menţionat că transmiterea unui proiect în Parlament nu înseamnă că lucrul ministerului s-a terminat. 

„Este nevoie să se lucreze în colaborare cu comisiile permanente şi să fie urmărit parcursul legii până la publicare”, a spus Candu.

La rândul său, premierul a remarcat că astfel de reuniuni contribuie la accelerarea  adoptării măsurilor de modernizare a Republicii Moldova, în contextul acordurilor şi angajamentelor pe plan extern. Astfel, şeful Executivului a menţionat că luna viitoare va fi iniţiată actualizarea Planului National de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE până în anul 2019, stipulând că este important să fie menţinut ritmul în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Acordului.

Preşedinţii comisiilor parlamentare şi membrii Cabinetului de Miniştri au discutat despre progresul şi anumite dificultăţi în realizarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare în a doua jumătate a anului 2017, precum şi a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2017. 

De asemenea, a fost analizată realizarea angajamentelor faţă de Fondul Monetar Internaţional şi trasate priorităţile pentru perioada următoare în agenda comună Guvern – Parlament.

Membrii Cabinetului de Miniştri şi deputaţii au discutat despre paşii care trebuie făcuţi pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. 

Prim-ministrul a reiterat că este respectat graficul în ceea ce priveşte acest subiect şi că este încredinţat că ţara noastră va îndeplini pas cu pas toate angajamentele asumate, spre folosul tuturor cetăţenilor moldoveni.

În context, preşedintele Parlamentului a anunţat că pe 25-26 octombrie la Strasburg se va desfăşura şedinţa Comitetului parlamentar de asociere, iar la 20 octombrie curent, Parlamentul va organiza şedinţa Consiliului parlamentar pentru integrare europeană unde vor fi abordate subiectele actuale în relaţia cu UE, anume cele  care urmează a fi discutate la Strasburg. 

Între acestea speakerul a nominalizat cele din domeniul energetic, drepturile omului, legislaţia mass-media, lupta împotriva corupţiei, situaţia financiar-bancară etc. 

Tradiţional, Parlamentul şi Guvernul se convoacă în şedinţă comună la începutul sesiunilor parlamentare.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite