Parlamentul a numit în funcţie trei membri ai Comisiei Electorale Centrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Parlamentul de la Chişinău a numit în funcţie marţi, 16 iulie, trei noi membri ai Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi, candidatul de pe lista electorală a Blocului ACUM, avocatul Pavel Dumitru, şi doctorul în drept, avocatul Dorin Cimil.

Cei trei membri au depus jurământul în faţa Parlamentului.

Potrivit IPN, în dezbateri, deputatul PDM Serghei Sîrbu a declarat că în procesul de înaintare a candidaţilor nu s-a respectat principiul proporţionalităţii majorităţii şi opoziţiei. Drept răspuns, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco, a spus că PDM are deja doi membri la CEC. La care, Sergiu Sîrbu, i-a replicat că PDM nu are niciun membru în CEC, întrucât toţi candidaţii, la numire, depun jurământul că nu sunt membri de partid. Acesta i-a îndemnat pe membrii CEC să se supună doar poporului, Constituţiei şi Codului Electoral, nu vreunui lider de partid.

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea consideră că noii membri ai CEC întrunesc condiţiile legale şi sunt profesionişti.

Întrebaţi de către democratul Andrian Candu despre priorităţile pe care le au, Dorin Cimil a menţionat armonizarea legislaţiei electorale la realităţile actuale. Dumitru Pavel a spus că pentru el este prioritară respectarea cadrului legal şi a atribuţiilor membrilor CEC, care au menirea ca votul poporului să fie transcris în practică. Maxim Lebedinschi a spus că pentru el, ca membru de echipă a CEC, va conta imaginea instituţiei şi va face totul pentru asigurarea aprecierii cât mai înalte a activităţii CEC, inclusiv la nivel internaţional.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către preşedintele ţării şi alţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Cele trei locuri la CEC au devenit vacante după demisiile anunţate de Alina Russu, Rodica Ciubotaru şi Iurie Ciocan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite