Politică

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul R. Moldova a ratificat acordul de împrumut din Federaţia Rusă: „Este un acord periculos şi păgubos”

3
23 Apr 2020 13:23:14
Autor: Redacţia Adevărul

Deputaţii din alianţa de guvernare PSRM-PDM au votat joi, 23 aprilie, ratificarea acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Opoziţia parlamentară a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a subiectului, pentru ca unele prevederi ale acordului să fie modificate, însă propunerea a fost respinsă.

Potrivit deputatului PAS Igor Grosu, acordul în varianta actuală este unul „păgubos şi periculos pentru noi şi generaţiile viitoare”, iar documentul trebuie revăzut.

„Vă rugăm, gândiţi-vă foarte bine care sunt consecinţele pentru R. Moldova. O să mai deschideţi încă o portiţă pentru încălcări şi pentru împovărarea R. Moldova. De aceea, PAS cere să facem tot posibilul ca punctul 7.2, prin care toate datoriile particulare ale agenţilor economici pot ajunge să fie garantate şi plătite din bugetul de stat, adică de cetăţenii R. Moldova, să dispară acest articol din tratat. Mai sunt şi alte considerente de ordin juridic: ce se întâmplă atunci când ajungem în arbitraj, unde se întâmplă lucrul ăsta, lucru care nu este prevăzut. Cu alte cuvinte cuvinte, acest acord în varianta în care este acum este în detrimentul intereselor R. Moldova şi aduce mari prejudicii şi imaginii, şi securităţii”, a spus Grosu.

Referitor la articolul 7.2, care a fost cel mai contestat de opoziţie, PDM a propus un amendament încât eventuala garantare a creditelor private din bugetul de stat să fie aprobată doar prin decizia Parlamentului.

De asemenea, PAS a cerut audierea ministrului de Externe, Oleg Ţulea, pentru ca acesta să ofere detalii despre negocierile purtate. Şi această propunere a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

Grupul parlamentar „Pro Moldova”, condus de deputatul Andrian Candu, a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională acordul de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Sergiu Sîrbu a afirmat că „acest acord este în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova”.

Premierul Ion Chicu a declarat că prevederile acordului sunt avantajoase. Potrivit lui, o parte din acuzaţii au fost făcute „din lipsă de cunoştinţă”, iar altă parte „pentru că este politicul la mijloc”.

Amintim că Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranşe.
 

Partidul Acţiune şi Solidaritate constată că acordul pentru creditul rusesc conţine prevederi „periculoase”, care creează riscuri exagerate de îndatorare a ţării pe termen lung, dar  şi prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor ţări.

Igor Dodon a anunţat, vineri seara, că ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu conducerea ministerului de Finanţe rus, Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea primei tranşe de împrumut în valoare de 200 milioane de euro.
 
„Este primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferaţi în bugetul de stat al Moldovei pentru necesităţile ţării, inclusiv la finanţarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulţumiri partenerilor ruşi şi personal Preşedintelui Federaţiei Ruse, dlui Vladimir Putin, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în condiţii de stringentă necesitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.
 

La iniţiativa lui Igor Dodon, în decembrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Nicolai Barbulescu
23.04.2020, 13:30:41

Moldoveni au rezolvat problema se lasa cumparati de Rusi asa ca un mai au voie de UE,si deci nici de pasapoarte Romanesti ca circule prin Europa,Guvernul ar trebui sa le inchida poarta.

-2 (2 voturi)
Dănănae Dumitru
24.04.2020, 10:14:06

barbulescu. da tu retraiesti tare de soarta moldovenilor, sau pur si simplu te ustura intre craci si vrei scarmanat?

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
23.04.2020, 14:36:14

Se pare că Russia și-a adjudecat republica Moldova, oare pentru cât timp.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările