Parlamentul R. Moldova a votat pentru anularea „secretului offshore”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol Sursa Shutterstock
FOTO simbol Sursa Shutterstock

Cu votul a 81 de deputaţi a fost aprobat, în prima lectură, un proiect care urmăreşte anularea ”secretului offshore” şi transparentizarea maximă a societăţilor comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova.

PROIECTUL prevede modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali.

Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenţiei Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informaţiei din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele şi platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba, unul din autorii proiectului de lege, a anunţat, în cadrul şedinţei plenare a Legislativului, că iniţiativa legislativă urmăreşte scoaterea din anonimat a beneficiarilor efectivi ai firmelor offshore.

”Cei care sub pretextul ”secretului offshore” ascund evaziuni fiscale, corupţie, crime organizate, spălări de bani, atacuri raider, trebuie să fie cunoscuţi. Informaţia despre fondatorii, administratorii, beneficiarii companiilor înregistrate în Republica Moldova este informaţie de interes public şi orice îngrădire a acesteia este o încălcare a dreptului constituţional al cetăţenilor”, a punctat deputatul.

În Republica Moldova, sunt înregistrate peste 500 de companii vizate de proiectul de lege. Documentul va fi supus dezbaterilor în cea de-a doua lectură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite