Parlamentul a susţinut iniţiativa comuniştilor privind pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IFOTO Arhivă
IFOTO Arhivă

Pensionarii vor beneficia de o pensie de bază, de 200 de lei, care va fi atribuită pensiei pentru limita de vârstă. Proiectul de lege propus de Partidul Comuniştilor, care prevede stabilirea pensiei de bază în valoare de 200 de lei, a fost adoptat în prima lectură în şedinţa Parlamentului de joi, 21 aprilie, transmite IPN.

Deputata Oxana Domenti, una dintre autorii iniţiativei, a spus că pensionarii sunt persoanele cele mai afectate de sărăcie, iar circa 80% din pensionari au o pensie sub minimul de existenţă, aceasta fiind unica lor sursă de existenţă.

„Noi am subliniat că există o inechitate mare între beneficiarii de pensii. Proiectul de lege propune combinarea mecanismului actual cu un element nou – cu o sumă fixă acordată tuturor pensionarilor. Suma de 200 de lei va fi cuantumul de bază de care vor beneficia cetăţenii care primesc pensia pentru limita de vârstă. Beneficiari vor fi în jur de 510 mii de pensionari, pensionaţi în condiţii generale. Pensiile minime vor creşte imediat cu circa 20%, iar cele medii cu circa 15%. În medie va fi atins minimul de existenţă”, a subliniat Oxana Domenti.

Deputat democrată, Valentina Stratan, în luarea sa de cuvânt, a spus că acest subiect este durut. Aceasta a adăugat că într-o perioadă lungă s-a bătut pasul pe loc şi nu s-a făcut nimic pentru a îmbunătăţi sistemul de pensii. „Despre necesitatea reformării sistemului de pensii se discută ani în şir, a fost şi asistenţă internaţională care a venit cu recomandări, însă guvernările au preferat să treacă peste aceste recomandări făcând declaraţii populiste. Acest proiect de lege vine cu un concept nou. Îmi exprim speranţa ca după adoptarea acestui proiect să avem şi alte acţiuni destinate îmbunătăţirii asigurării cu pensii decente a populaţiei”, a remarcat parlamentara.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că şi Guvernul are un proiect de lege legat de pensii şi urmează examinarea acestuia pentru o eventuală comasare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite