Politică

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul a votat modificările la Legea Procuraturii. Candidatura procurorului general urmează să fie propusă CSP-ului de către o comisie de evaluare

0
16 Sep 2019 15:20:09
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Parlamentul a votat luni, 16 septembrie, în prima lectură, modificări la Legea Procuraturii. În aşa fel, alianţa PSRM-ACUM îşi propune să anuleze concursul iniţiat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) de desemnare a unui candidat la funcţia de procuror general, pentru ca acesta să nu fie ales exclusiv de CSP, dar să fie propus CSP-ului de o comisie de evaluare, pe motiv că alianţa nu are încredere că CSP va alege un procuror independent.

Deputaţii din opoziţie au criticat modificările aduse la Legea Procuraturii.

Deputatul PDM Vladimir Cebotari a declarat că noile modificări vin să reducă din independenţa Procuraturii şi să taie din competenţele Consiliului Superior al Procuraturii. Democratul a subliniat că alianţa de guvernare ACUM-PSRM vrea să-şi subordoneze politic Procuratura Generală.

Amintim că premierul Maia Sandu a cerut Parlamentului adoptarea de urgenţă a modificărilor la Legea Procuraturii. Ea a subliniat că nu are încredere în procedura CSP de desemnare a unui procuror, motiv pentru care este necesară modificarea legii Procuraturii.

„Venim cu o iniţiativă nouă, să asigure că va exista un proces de preselectare a candidaţilor, un proces transparent, ca să avem certitudinea că viitorul procuror general va fi independent.

Premierul Maia Sandu a declarat că anterior că decizia Consiliului Superior al Procuraturii de a demara concursul pentru funcţia de procuror general, ignorând iniţiativele şi demersurile noii alianţe de guvernare de a schimba modalitatea de alegere a procurorului general, reprezintă o sfidare a aşteptărilor tuturor cetăţenilor.

De menţionat că ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a prezentat  miercuri, 28 august, conceptul reformei justiţiei din Republica Moldova. Potrivit documentului, procurorul general va fi ales în continuare de către CSP doar că „în baza unei liste scurte, propuse de Ministerul Justiţiei”, care îi va oferi posibilitatea CSP-lui să desemneze pentru funcţia de procuror general doar unul dintre cei doi candidaţi aleşi de o comisie de evaluare externă compusă din 18 membri, „profesionişti cu o reputaţie ireporoşabilă, inclusiv şase experţi europeni, foşti judecători şi procurori”. În aşa fel, se doreşte ca noul procuror să nu poate fi desemnat exclusiv de CSP, în care actuala guvernare nu are încredere.

Se propune eliminarea prevederii din legislaţie ce prevede că procurorul general trebuie să fie neapărat din rândul procurorilor. Acesta poate fi din domeniul judecătoresc, al avocaturii sau al procuraturii.

În cadrul evenimentului, preşedintele Igor Dodon a prezentat o foaie A4, pe care era desenată chiar de dânsul schema despre cum trebuie să arate reforma justiţiei, în opinia socialiştilor.

De precizat că, potrivit legii actuale, CSP este organul care desemnează un procuror general, iar şeful statului îl numeşte în funcţie. Acuala guvernare însă vrea să modifice legea, aşa încât Parlamentul să desemneze procurorul general, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat pe 9 august concursul pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general. Data limită de depunere a dosarelor a fost ziua de 10 septembrie. La concurs s-au înscris şapte candidaţi. În cadrul şedinţei, ministra Lustiţiei, Olesea Stamate, a propus ca acest concurs să fie amânat pentru luna septembrie întrucât este în proces de modificare Legea procuraturii. Ideea acesteia însă a fost respinsă de CSP.

Adrian Bordianu, membru CSP, procuror detaşat, a declarat că iniţiativa legislativă e „iniţiativă legislativă, însă vacanţa funcţiei a survenit pe 12 iulie”. Potrivit lui, există o lege şi ea trebuie aplicată. „Durata de depunere a actelor, prevăzută în legea actuală este nu mai puţin de 30 de zile calendaristice. 30 de zile calendaristice pentru depunerea actelor eu cred că o fi suficient pentru ca politicul să vadă – urmează de intervenit pe această lege sau nu urmează de intervenit pe această lege”, a notat Adrian Bordianu.  

Ministra justiţiei consideră că este mai rezonabil să fie amânată desfăşurarea concursului decât să fie anulat în cazul în care se modifică legea.

Preşedinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat că nu există justificări care să împiedice desfăşurarea concursului acum. „Noi nu putem să ne ascundem după nişte motive ipotetice. Nu putem să ştim ce o să facă legislativul şi cum anume o să decisă. Şi nu putem anticipa acest lucru”, a notat Angela Motuzoc. Potrivit ei, CSP este o instituţie independentă, care nu poate să depindă de voinţa politică.

Dumitru Pulbere, membrul CSP detaşat de preşedinte, a menţionat că nu înţelege de ce este folosit termenul politic, când de fapt este vorba despre organul legislativ suprem în stat. Potrivit lui, nu se cunoaşte ce modificări vor fi votate în Parlament şi nu este cazul să existe o grabă în organizarea acestui concurs, deoarece modificările legislative ar pute aviza şi acest aspect. „De ce trebuie să ne grăbim? Care-i graba?”, a declarat Dumitru Pulbere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii