Partidele politice, pe cont propriu sau în blocuri electorale la alegerile anticipate din 11 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

Platforma Da respinge ideea unui bloc electoral creat împreună cu PLDM, merge pe cont propriu la alegerile anticipate din 11 iulie şi se arată convinsă că va accede în următorul Legislativ. Sigură pe şansele sale de a obţine majoritatea în viitorul Parlament este şi PAS. În acelaşi timp, Partidul Nostru creează blocul electoral „Renato Usatîi”, mizând pe popularitatea pe care o are edilul de Bălţi în rândul alegătorilor, notează IPN.

Potrivit reprezentanţilor Partidului Nostru, crearea blocului electoral „Renato Usatîi” reprezintă o dorinţă de a face dreptate formaţiunii care a fost exclusă din cursa electorală în anul 2014. Ulterior, CEDO a dat câştig de cauză partidului „Patria” care-l avea pe Renato Usatîi primul pe lista electorală.

„Este o ripostă politică la intenţia lui Dodon de a umple buletinul de vot cu clone. Şi în plus, se face dreptate anului 2014 când regimul a comis cea mai gravă crimă împotriva democraţiei electorale din Republica Moldova, fiind înlăturat partidul lui Renato Usatîi. Blocul electoral este o continuitate a primului tur al alegerilor prezidenţiale, atunci când 230 de mii de cetăţeni şi-au dat votul conştient pentru Renato Usatîi ”, a spus Ilian Caşu în cadrul emisiunii „Întreabă Gheţu” de la TV8.

În acelaşi timp, reprezentanţii Platformei DA infirmă zvonurile apărute în spaţiul public şi spun că formaţiunea condusă de Andrei Năstase nu va face bloc electoral cu PLDM.

„Nu vedem nicio şansă de a merge cu cineva în bloc. Noi acceptăm pe platforma noastră personalităţi din societatea civilă, din alte partide, dacă nu s-au compromis, dar nu poate fi vorba de bloc electoral. Da, cineva din Platforma DA a purtat nişte discuţii cu unii reprezentanţi din PLDM, dar asta nu înseamnă că este ceva important”, a spus deputatul Platformei DA, Chiril Moţpan.

Consecvenţi în ideea lor de a merge pe cont propriu în anticipate sunt reprezentanţii PAS. Aceştia exclud ideea unui bloc electoral cu Platforma DA, după modelul blocului ACUM.

„Facem parte din aceeaşi familie europeană cu Platforma DA, totuşi suntem partide diferite. Noi avem electoratul nostru distinct, avem viziuni diferite în ceea ce priveşte procesul de administrare a ţării, de aceea noi mergem acum singuri în alegeri”, a spus deputatul PAS, Virgil Pîslariuc.

Potrivit Codului Electoral, pragul electoral pentru blocurile formate din 2 partide este de 7%, iar în cazul blocurilor formate din 3 partide pragul electoral este de 9%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite