Partidele din Republica Moldova încalcă legislaţia electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au mai rămas trei săptămâni până la alegerile locale din acest an. Intraţi în bătălie, concurenţii electorali se fac a uita de legislaţia Republicii Moldova cu privire la campania electorală, care le interzice anumite acţiuni.

Chiar dacă în timpul campaniei electorale concurenţii nu pot folosi resursele administrative, reprezentanţii Asociaţiei „Promo-Lex” sunt îngrijoraţi de încălcarea acestui principiu. Pe parcursul a trei săptămâni au fost depistate 22 de astfel de încălcări, în timp ce în 2011 au fost înregistrate 42 de cazuri pe întreaga campanie.

Raportul prezentat de „Promo-Lex” acoperă perioada electorală cuprinsă între 30 aprilie - 20 mai. Chiar dacă mijloacele publice nu pot fi folosite în scopuri electorale, la data de 18 mai, observatorii „Promo-Lex” au notat un drapel al PD arborat pe clădirea inspecţiei fiscale din raionul Taraclia.

De asemenea, „Promo-Lex” atenţionează că nu a fost raportată utilizarea transportului în scop electoral de către cel puţin trei concurenţi electorali - PL, PD, PCRM. În raportul PL nu este reflectat cuantumul cheltuielilor de transport pentru cel puţin 200 de automobile, estimat la 44.693 de lei.

Preot politic

Chiar dacă preoţii riscă să fie răspopiţi pentru că se implică în campania electorală, observatorii „Promo-Lex” au depistat un preot care a făcut agitaţie electorală pentru candidatul la funcţia de primar al Partidului Nostru, Victor Bogatico, în or. Rîşcani. Evenimentul cu pricina a avut loc la data de 6 mai, la inaugurarea unui teren de joacă pentru copii.

Transparenţa, străină pentru 10 concurenţi electorali

Din 21 de organizaţii politice înregistrate la Ministerul Justiţiei, doar nouă (Blocul Electoral PPEM, PSRM, PCRM, PN, PL, PLDM, PDM, PPCD, PNL) au depus rapoarte financiare, dintre care doar cinci au declarat volumul contribuţiilor. Alţi doi concurenţi au depus declaraţii că nu au venituri şi cheltuieli, fapt ce denotă că ceilalţi 10 concurenţi electorali nu desfăşoară o campanie electorală transparentă. Totodată, doar patru cetăţeni au contribuit financiar cu 950 mii lei în fondurile de campanie ale partidelor. Rămân neclare sursele de finanţare indicate drept „cotizaţii de membru”. Alte finanţări în sumă de 3.418.200 lei au fost declarate ca donaţii ale persoanelor juridice. Majoritatea cheltuielilor raportate de către concurenţii electorali au fost pentru publicitate - 83,1%.

Chirie gratuită sau în valoare de 1.000 de lei

Autorităţile publice locale sunt în drept să stabilească dacă oferă gratuit sau nu spaţiul pentru întâlnirea concurenţilor electorali cu alegătorii. Astfel, 473 de autorităţi publice locale au adoptat decizii de oferire gratuită a acestor spaţii. Cele mai mici tarife au fost stabilite de autorităţile publice locale din satul Boltun (Nisporeni) - 2,62 de lei pentru o zi. Cele mai ridicate preţuri pentru arendarea sălilor au fost stabilite în oraşul Nisporeni şi în satul Copceac din Ceadâr-Lunga, unde se cere 1.000 de lei pentru o zi.

Căldări cu vopsea şi saci cu ciment

Conform Codului Electoral, concurenţilor electorali li se interzice oferirea banilor, a cadourilor şi a altor bunuri alegătorilor. Totuşi, în nouă cazuri, reprezentanţi ai cel puţin cinci partide politice au oferit cetăţenilor cadouri electorale sub formă de mese fourchette (PLDM - în c.Budeşti mun. Chişinău, PL - în or. Şoldăneşti, PSRM – în c. Cocieri r. Dubăsari şi mun. Chişinău); zahăr şi flori (PCRM - în s. Hiliuţi r. Rîşcani); premii în cadrul întrecerilor sportive (PSRM - în s.Corbu r. Donduşeni); îngheţată (PD - în or. Nisporeni); saci cu ciment şi echipament sanitar tehnic (PD - în s. Fîrlădeni r. Căuşeni); dulciuri, articole de igienă (PD - în or. Căuşeni); cursuri de programare (PD - în or. Cricova, mun. Chişinău); ajutoare umanitare, care conţineau câte două pachete de orez, o sticlă de detergent şi căldări cu vopsea (PLDM - în s. Goteşti, r. Cantemir); sacoşe cu produse alimentare - conserve, carne afumată, limonadă şi alcool (PSRM - în mun.Chişinău); proiector de imagine în sumă de aproximativ 7.200 lei (PD- în or. Taraclia).

În baza rapoartelor oficiale prezentate de către CEC, numărul alegătorilor Republicii Moldova din 2011 până în 2015 s-a micşorat cu 24 de mii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite