Partidele unioniste au viziuni diferite faţă de alegerile locale din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri

Toate partidele unioniste trebuie să-şi conjuge eforturile pentru alegerile locale din 20 octombrie. Dispersarea forţelor unioniste este foarte păguboasă. Declaraţia a fost făcută de Daniela Bodrug, vicepreşedinta Mişcării Populare Antimafie, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedinta Partidului Unităţii Naţionale, Ana Guţu, spune că acest lucru este imposibil de făcut în actuala conjunctură politică. Iar Ion Cebanu, vicepreşedintele Partidului Liberal, consideră că un eventual candidat la funcţia de primar al Capitalei nu vine să facă unirea, ci să se îngrijească de problemele Chişinăului.

„Dacă fiecare partid unionist îşi va înainta propriul candidat pentru municipiul Chişinău, atunci de câştigat va avea acest binom (n.r. PSRM-ACUM) pentru că fiecare partid unionist va face jocul acestora. De aceea, noi am propus ca prima etapă a discuţiilor să aibă loc pe o platformă publică pe care fiecare partid să-şi spună poziţia”, spune Daniela Bodrug.

Ana Guţu susţine că, actualmente, conjunctura politică s-a creat de o aşa manieră încât nu mai este posibil de coagulat toate partidele şi ONG-urile unioniste într-o singură forţă.

„Mai degrabă am putea convinge electoratul unionist să susţină un singur candidat pentru Primăria oraşului Chişinău. Să fie un singur candidat comun unionist. Avem nevoie de un candidat român şi când spun român spun că trebuie să fie cu identitate românească, să-şi cunoască obârşiile şi care va duce, cel puţin, înainte stindardul lansat încă de primarul Nicolae Costin”, a menţionat politiciana.

Ana Guţu spune că a purtat discuţii cu Partidul Liberal Democrat şi cu Partidul Liberal Reformator pentru crearea unui bloc unionist pentru alegerile locale, însă procesul de discuţii s-a blocat pentru că PLDM s-a retras, iar PLR s-a reformat. Prim-vicepreşedinta PUN spune că încă o şansă ar fi ca pretendenţii la funcţia de primar să se retragă din cursă în favoarea unui candidat comun.

Ion Cebanu a declarat că formaţiunea încă nu are un candidat înregistrat pentru Primăria Chişinău. Totodată, politicianul spune că pentru edificarea unei forţe unioniste veritabile, este nevoie de unificarea tuturor forţelor. În opinia lui, un eventual candidat la fotoliul Primăriei Chişinău, pe lângă faptul că trebuie să fie un bun român, mai trebuie să fie şi un bun profesionist.

„Noi nu putem să avem candidaţi care să spună că vin la Primăria Chişinăului pentru a face unirea. Asta e ridicol. Noi blamăm în felul acesta ideea de unire, un ideal naţional. Oamenii care vin la Primăria Chişinăului au anumite meniri şi anumite scopuri administrative, de care vrei sau nu vrei trebuie să ţii cont”, a afirmat Ion Cebanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite