Partidul ŞOR: Maia Sandu încalcă prezumţia nevinovăţiei şi le dă indicaţii procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu FOTO presedinte.md
Maia Sandu FOTO presedinte.md

Partidul „ŞOR” condamnă ultimele declaraţii ale preşedintelui Maia Sandu, în legătură cu solicitarea procurorului general interimar de a le fi ridicată imunitatea deputaţilor Ilan Şor şi Marina Tauber. În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, şeful statului a lansat învinuiri şi a afirmat că Ilan Şor şi Marina Tauber ar fi comis anumite infracţiuni, deşi justiţia moldovenească încă nu a demonstrat acest lucru.

„Nu cred că cineva are dubii în raport cu aceşti oameni (n.r. Ilan Şor şi Marina Tauber) că au încălcat legea, că au comis abuzuri de-a lungul timpului”, a declarat Maia Sandu la postul public Moldova 1, afirmaţii pe care Partidul ŞOR le califică ca „o încălcare directă a prezumţiei nevinovăţiei şi o ingerinţă directă în actul justiţiei.” 

„Considerăm că prin această declaraţie preşedintele le dă indicaţii directe procurorilor şi manipulează opinia publică, încercând să creeze o atitudine negativă în societate în raport cu oponenţii săi politici şi să justifice astfel abuzul de putere. Îi amintim doamnei preşedinte Maia Sandu că se află într-o poziţie de demnitate publică, iar funcţia pe care o deţine nu-i permite să emită astfel de judecăţi de valoare, cu un caracter politic pronunţat şi profund părtinitoare”, se spune într-un comunicat al Partidului ŞOR.

Partidul ŞOR îi cere repetat preşedintelui Maia Sandu, precum şi tuturor demnitarilor cu funcţii de răspundere, „să nu mai facă justiţie televizată şi să nu-şi depăşească atribuţiile de serviciu”. 

„În plus, le cerem să respecte drepturile fundamentale ale fiecărui cetăţean şi să le apere interesele tuturor, în mod nediscriminatoriu, aşa cum îi obligă legea şi funcţia”, se mai spune în comunicat.

Amintim că la ultima şedinţă a Parlamentului au fost prezentate patru cereri prin care procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor Ilan Şor şi Marina Tauber. Marina Tauber este vizată în două dintre ele şi Ilan Şor – în altele două cereri. În demersuri se invocă articolele „spălarea banilor” şi „escrocherie” din Codul Penal.

În septembrie 2019, Marina Tauber a mai rămas fără imunitate parlamentară imputându-i-se că a participat activ la devalizarea sistemului bancar, acordând ajutor în preluarea unei bănci de grupul lui Ilan Şor. Ca urmare, deputata fusese reţinută, împreună cu colega ei Reghina Apostolova. Ulterior, Alexandru Stoianoglo a declarat că dosarul împotriva deputatelor a fost pornit ilegal, iar cele două au fost puse sub învinuire tot cu încălcarea legii şi nu au nicio implicare în frauda bancară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite