Partidul de guvernământ din Georgia câştigă o majoritate constituţională la alegerile parlamentare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul partidului „Visul Georgian” şi prim-ministrul în funcţie al Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, care îşi va continua mandatul de lider al guvernului în urma alegerilor parlamentare din 2 şi 30 octombrie. FOTO: alchetron.com
Liderul partidului „Visul Georgian” şi prim-ministrul în funcţie al Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, care îşi va continua mandatul de lider al guvernului în urma alegerilor parlamentare din 2 şi 30 octombrie. FOTO: alchetron.com

În istoria politică a Georgiei, alegerile parlamentare din 2016 ar fi putut aduce o schimbare de guvernare, în urma căreia puterea să fie preluată de o majoritate a Mişcării Naţionale, partidul lui Mihail Saakashvili, fostul preşedinte al Georgiei după Revoluţia Rozelor din 2003.

Trebuie să reamintim despre fuga lui Saakaşvili din Georgia în urmă cu câţiva ani, după ce noua mişcare „Visul Georgian”, susţinută neoficial de Rusia, a câştigat alegerile şi fostului preşedinte i-au fost deschise dosare penale. Saakashvili a plecat în Ucraina, o ţară de care îl leagă multe, inclusiv facultatea, pe care a făcut-o la Kiev. În 2014, el a fost numit în funcţia de guvernator al regiunii Odesa de către preşedintele Petro Poroşenko.

Rezultatele primului tur al alegerilor parlamentare arată, însă, o majoritate clară în favoarea partidului de guvernare, „Visul Georgian”. La scrutinul care a avut loc pe data de 2 octombrie, acesta a reuşit să acumuleze 44 de mandate pe listele proporţionale şi încă 23 de mandate în circumscripţiile majoritare. În al doilea tur, care a avut loc, de asemenea, în circumscripţii, „Visul Georgian” a câştigat 48 din cele 50 de mandate care erau puse în joc. Astfel, partidul are acum o fracţiune de 115 deputaţi în parlamentul Georgiei, din 150, o creştere de 30 de mandate faţă de scrutinul precedent când, de asemenea, obţinuse majoritatea mandatelor însă beneficiase doar de o majoritate simplă. De această dată, „Visul Georgian” dispune de o majoritate constituţională, având chiar cu două mandate mai mult decât ar fi fost nevoie pentru aceasta.

Liderii „Visului Georgian”, în primul rând primul ministru în funcţie, Giorgi Kvirikashvili, au anunţat deja că vor folosi majoritatea constituţională pentru a opera o serie de modificări la Constituţia ţării.

Partidul „Visul Georgian” este principalul partid de centru-stânga din Georgia. A fost fondat pe 19 aprilie 2012 de către miliardarul georgian Bidzina Ivanishvili, pe baza mişcării civice cu acelaşi nume, pe care Ivanishvili o fondase în 2011 ca o platformă pentru relansarea sa în politica georgiană, într-un moment în care el nu era cetăţean al Georgiei. În 2010, el a obţinut cetăţenia Franţei, fiind deposedat de cetăţenia Georgiei în octombrie 2011, după ce-şi anunţase intenţia de a crea un nou partid politic de opoziţie faţă de Mişcarea Naţională Unită a preşedintelui de atunci, Mihail Saakashvili. Averea lui Ivanishvili se cifra în 2012 la 6,4 miliarde de dolari, ceea ce-l făcea să deţină poziţia 153 în topul celor mai bogaţi oameni ai lumii şi fiind, cu siguranţă, cel mai bogat om din Georgia. Ivanishvili şi-a câştigat averea din afaceri cu metale, din imobiliare şi activităţi bancare, în decursul a peste douăzeci de ani de activitate în Federaţia Rusă, acolo unde a locuit permanent în această perioadă. Înainte să revină în Georgia, în 2012, în calitate de câştigător al alegerilor parlamentare şi nou prim-ministru al ţării, el era cunoscut în Rusia şi în lume cu prenumele rusesc „Boris”. După ce o largă alianţă de partide, condusă de nou-înfiinţatul „Vis Georgian” a câştigat alegerile parlamentare din 2012, Ivanishvili a devenit prim-ministru, funcţie pe care a exercitat-o până în noiembrie 2013, când şi-a dat demisia şi s-a retras formal din politică. Noul guvern a fost format de adjunctul lui Ivanishvili din partid, Irakli Garibashvili. De patru ani, „Visul Georgian” domină viaţa politică din Georgia, preşedintele Giorgi Margvelashvili fiind şi el un membru al acestui partid şi începându-şi cariera politică în octombrie 2012 în cabinetul condus de Bidzina Ivanishvili, unde a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei până în noiembrie 2013, când a fost ales preşedinte al ţării cu 62% din voturi, învingându-l la distanţă de 40 de puncte procentuale pe omul lui Saakashvili din Mişcarea Naţională Unită, David Bakradze.

Adevărata putere maximă permisă conform legii va începe, pentru „Visul Georgian”, abia de acum încolo. Deşi s-a retras formal din politică, Bidzina Ivanishvili nu a plecat din Georgia, iar principalele figuri din partid care ocupă şi cele mai importante funcţii în stat, îi sunt nişte aliaţi fideli şi, spun gurile rele, rămân în continuare subordonaţii săi. Rămâne de văzut dacă, deţinând majoritatea constituţională, „Visul Georgian” va îndrepta ţara spre o colaborare mai strânsă cu Rusia, şi cât de strânsă va fi această colaborare. În orice caz, bazându-ne doar pe dispoziţiile interne, Georgia nu va deveni un satelit al Rusiei deoarece majoritatea populaţiei nu susţine aşa ceva, memoria războiului din 2008 fiind încă vie. De aceea, şi apropierea de Rusia are, în Georgia, o anumită limită peste care nu se va trece. Prim-ministrul Kvirikashvili îşi va continua politica paşilor mărunţi faţă de Rusia, legăturile economice devenind mai strânse. În ultimii ani, acestea s-au relansat, vinul georgian având din nou acces pe piaţa rusă.

Până acum, „Visul Georgian” nu a dat semne că ar dori să renunţe la politica sa de integrare în Uniunea Europeană şi NATO. După venirea sa în funcţie, în decembrie 2015, prim-ministrul Kvirikashvili a reconformat dorinţa guvernării de a continua apropierea de NATO în vederea aderării la alianţa nord-atlantică. Şi în privinţa integrării europene, Georgia îşi păstrează cursul anterior. Rămâne de văzut dacă această politică va continua în viitor, având în vedere că acum, cu o majoritate constituţională, nu mai există nimeni care să-i încurce pe cei din „Visul Georgian” să guverneze cum doresc ei, însă există şi pericolul de a fi loviţi în punctele sensibile, nemaiexistând alt partid care să preia din forţa loviturilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite