Partidul Regiunilor pledează pentru anularea Acordului de Asociere cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Regiunilor din Moldova pledează pentru anularea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care, potrivit formaţiunii, „a îngenunchiat producătorii moldoveni şi a dus la invadarea economiei moldoveneşti cu produse de proastă calitate, modificate genetic, provenite din ţările europene”.

Liderul partidului, Alexandr Kalinin, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, că actualmente produsele moldoveneşti nu corespund cerinţelor pieţei Uniunii Europene. UE impune regulile, stabileşte cotele de export, iar Republica Moldova nu are un cuvânt de spus. Producătorii practic nu au ce face cu recolta. Pe de o parte, nu o pot exporta pe piaţa UE, pentru că nu corespunde acelor standarde solicitate. Pe de altă parte, nu o pot exporta nici pe piaţa rusă, „din cauza monopolului instituit pe acest segment”.

În opinia sa, Republica Moldova trebuie să o ia de la capăt. În primul rând, afirmă Alexandr Kalinin, este nevoie de eradicarea schemelor de corupţie care limitează accesul direct al producătorilor pe piaţa rusă. Pe măsură ce producătorii vor obţine venituri din exportul pe piaţa Federaţiei Ruse, aceştia vor putea să invertească în instalaţii post-recoltare, pentru un acces mai larg pe piaţa Uniunii Europene.

Alexandr Kalinin consideră că a venit timpul ca Republica Moldova să-şi întoarcă respectul de altădată pe plan internaţional, astfel încât statul „să nu stea cu mâna întinsă nici în faţa Rusiei, nici a ţărilor Uniunii Europene”.

Potrivit lui Alexandr Kalinin, actualmente la exportul produselor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse există scheme de corupţie puse la cale de Igor Dodon. „De pe urma acestor scheme, producătorii au de pierdut, iar un şir de intermediari trag foloase, care ajung şi la Igor Dodon”.

Liderul Partidului Regiunilor spune că pe 24 februarie totul se poate schimba cardinal. Formaţiunea promite că „nu-i va mai permite lui Igor Dodon să monopolizeze piaţa şi exportul produselor agricole moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse”. Acesta a mai spus că formaţiunea sa va crea condiţii astfel încât fiecare producător să aibă posibilitatea să-şi exporte produsele pe piaţa rusă în mod direct. Dar pentru aceasta, alegătorii trebuie să facă o alegere corectă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite