PAS: Decizia judecătoarei Berdilo de a invalida alegerile este ridicolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Partidul Acţiune şi Solidaritate consideră că judecătoarea Berdilo, care a emis hotărârea de a invalida alegerile locale noi din Chişinău, a dat dovadă de lipsă elementară de înţelegere a modului în care funcţionează Facebook-ul şi se formează opţiunea de vot, concluzionând că cele 250.000 de vizualizări ale îndemnului la vot al lui Andrei Năstase au viciat rezultatele alegerilor.

Într-un infografic plasat pe pagina web formaţiunii şi intitulat: „De ce decizia judecătoarei Berdilo este ridicolă” se menţionează că instanţa ar fi trebuit să demonstreze două lucruri pentru ca o asemenea concluzie să fie validă.

Potrivit autorului, Dan Perciun, liderul organizaţiei de tineret PAS, în primul rând, ar fi trebuit să calculeze câte dintre acele vizualizări au fost făcute în ziua alegerilor de către votanţi proeuropeni indecişi cu privire la participarea la vot, care deţin cetăţenia Republicii Moldova, sunt majori, se află pe teritoriul Republicii Moldova şi au domiciliul în Chişinău. Asemenea calcule lipsesc în argumentarea hotărârii, instanţa considerând apriori că toate cele 250 de mii de vizualizări întrunesc condiţiile de mai sus, ceea ce, evident, este fals, menţionează autorul.

În al doilea rând, instanţa ar fi trebuit să prezinte o argumentare ştiinţifică a măsurii în care vizualizarea unui îndemn la vot influenţează decizia cetăţeanului de a ieşi la urne. Potrivit lui, o asemenea metodologie nu există nicăieri în lume pentru că decizia de ieşi sau nu la vot este una influenţată de zeci de factori care nu pot fi cuantificaţi. „Cu siguranţă, dacă judecătoarea Berdilo ar prezenta o asemenea metodologie ar fi demnă de un premiu internaţional. Este perfect posibil ca îndemnul să fi avut, de fapt, un efect invers celui scontat şi să fi mobilizat de fapt alegătorii PSRM sau să nu fi avut niciun efect în general sau să fi fost vizualizat doar de persoane care oricum ar fi ieşit să voteze”, se mai spune în postare.

Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Centru, a luat, în seara zilei de 19 iunie, decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chişinău. În partea motivată a hotărârii se menţionează că atât Andrei Năstase, cât şi contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, acţiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidaţi, prin intermediul live-urilor pe reţelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menţionat cu cine anume să voteze, instanţa a decis că aceste acţiuni au avut un impact semnificativ asupra opţiunii alegătorului. Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea primei instanţe, iar apărarea lui Andrei Năstase a anunţat se va adresa la Curtea Supremă de Justiţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite