PAS, despre demisia lui Ion Iovcev: Avem un ministru al Educaţiei care eliberează din funcţii doar pe criterii politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu

Organizaţia de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate consideră că demisia lui Ion Iovcev din funcţia de director al liceului cu predare în română „L. Blaga” din Tiraspol este o rafuială politică, iar ministrul educaţiei, Lilia Pogolşa, comite astfel un abuz grav în serviciu.

„Am ajuns să avem un ministru al lui Dodon, care este lipsit totalmente de principii morale şi demite oameni prin telefon. Domnul Iovcev a lucrat aproape 30 de ani în acest liceu. Cine va semna în acest an diplomele absolvenţilor?”, a remarcat preşedintele Organizaţiei de Tineret PAS, Eugeniu Sinchevici, în cadrul unui flash-mob în faţa Guvernului, transmite IPN.

Potrivit preşedintelui PAS Youth, singurul lucru care poate opri acest haos este participarea, pe 11 iulie, la alegeri parlamentare anticipate, „iar prin vot hotărât şi puternic pot fi alungaţi toţi hoţii din ţară”.

Mihai Şevciuc, vicepreşedinte PAS Youth, a subliniat că Lilia Pogolşa a decis să-l demită pe Ion Iovcev tocmai în campanie electorală. „Într-un deşert de propagandă şi abuz, s-a găsit o oază de speranţă, mai exact Liceul „Lucian Blaga”, condus de Ion Iovcev pe parcursul ultimilor 29 de ani. După 29 de ani de muncă asiduă, în folosul statului Republica Moldova, a fost demis din funcţie de ministra care a vrut să rupă copertele a peste 2 mii de cărţi, pentru că pe coperta acesteia nu scria limba moldovenească, dar scria limba română”, a subliniat Mihai Şevciuc.

Radu Marian, candidat la alegeri pe listele PAS, a opinat că, „după atâţia ani, să dai afară un profesor, un director, este dincolo de scandalos. Aceasta este doar una dintre acţiunile ilegale şi imorale ale miniştrilor lui Dodon şi ale lui Igor Dodon”, a adăugat Radu Marian.

Potrivit lui Virgiliu Pâslariuc, un alt candidat pe listele PAS, concedierea abuzivă a lui Ion Iovcev este un gest disperat politic, iar prin acesta Igor Dodon a vrut să le facă pe plac autorităţilor din regiunea transnistreană. Virgiliu Pâslariuc a precizat că peste 60 la sută dintre cadrele didactice din Republica Moldova au o vechime în muncă de 20 de ani şi mai mult, astfel că explicaţia că Ion Iovcev a fost demis pentru că este pensionar nu e plauzibilă. Totodată, în instituţiile de învăţământ din ţară există circa 2000 de locuri vacante pentru cadrele didactice.

MECC precizează, într-un comunicat de presă că, în perioada 23.03.2015 - 22.06.2021, Ion Iovcev a exercitat funcţia de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. În această perioadă nu a fost organizat şi desfăşurat concursul pentru ocuparea funcţiei de director în conformitate cu regulamentul, aprobat printr-un ordin al Ministerului Educaţiei. Potrivit prevederilor regulamentului, durata interimatului nu poate depăşi 6 luni. MECC menţionează că regulamentul interzice participarea la concurs a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, iar conducătorii eliberaţi din serviciu în legătură cu atingerea vârstei de 65 de ani pot fi angajate în orice funcţie, alta decât cea de conducător al unităţii de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite