Patru partide ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament foto socialistii.md

Dacă duminica viitoarea ar avea loc alegeri parlamentare, patru formaţiuni politice ar accede în legislativ. Partidul Socialiştilor ar acumula 37,2% din voturi, Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr – 11,9% Partidul Democrat – 10,1% şi Partidul Acţiune şi Solidaritate – 8,3%. Aşa arată datele sondajului de opinie prezentat astăzi, 11 iulie, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, transmite IPN.

19,2% dintre respondenţi nu ştiu pentru cine ar vota sau nu au vrut să răspundă, iar 5,9% nu ar vota pe nimeni. Fiecare a cincea persoană nu ştie cu cine să voteze. Dacă e să ne referim doar la intervievaţii care au formulat o opţiune de vot, pentru PSRM ar vota 49,7%, pentru PDA  – 15,9%, pentru PDM – 13,5% şi 11,1% ar vota pentru PAS. Restul partidelor s-au plasat sub pragul electoral.

Preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, a crescut intenţia de vot pentru PDA, pentru că liderul partidului, Andrei Năstase, a jucat un rol important la alegerile locale noi şi a condus manifestaţii de protest. Partidul Democrat a crescut şi el în sondaje pentru că şi-a asumat responsabilitatea de implementare a reformelor în Moldova, depune eforturi în acest sens şi insistă pe obţinerea de finanţare externă pentru acestea. Potrivit sociologului, rezultatele reflectă tabloul sistemului proporţional de vot, pe liste de partid.

Cât priveşte încrederea în politicieni, preşedintele Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere  – 52%, premierul Pavel Filip – 33% şi preşedintele PDA, Andrei Năstase – 29%. Potrivit sociologilor, faţă de sondajul realizat în luna ianuarie a anului curent, Pavel Filip şi Andrei Năstase au crescut în sondaje, deoarece primul este perceput ca un lider, echipa căruia tinde să implementeze reformele, că „îşi face griji pentru situaţia din ţară, dar anumite persoane îi pun piedici”, iar Andrei Năstase, pentru că a câştigat alegerile care nu au fost validate şi este considerat liderul mişcării de opoziţie în Moldova.

Sondajul a fost efectuat în 81 de localităţi (exceptând regiunea transnistreană), în perioada 26 iunie-7 iulie, pe un eşantion de 1195 de respondenţi şi are o marjă de eroare de +/- 3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite