Pavel Filip, la demararea construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău: În aşa mod se produce simbolic unirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Filip gov.md

Cel mai mare proiect de interconectare energetică dintre Republica Moldova şi România continuă prin prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni, până la Chişinău. Lucrările de construcţie a conductei Ungheni – Chişinău au demarat luni, 18 februarie. La eveniment a fost prezent prim-ministrului Pavel Filip şi vicepremierul român pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall.

Şeful Executivului a menţionat că proiectul este unul de interes naţional şi de importanţă strategică. Prin conducta Iaşi-Ungheni s-au livrat câte aproape 1 milion de m3 de gaze pe an. Asta înseamnă că Ungheniul şi alte câteva localităţi din apropiere au avut în ultimii ani gaz românesc. După implementarea fazei a doua şi investiţii de 93 milioane de euro, gazoductul Ungheni-Chişinău de 120 de km va putea asigura ţara noastră cu tot volumul necesar de gaze naturale.

„Astăzi, facem, de fapt, un al doilea pas către securitatea şi independenţa energetică. După mulţi ani în care preţul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de către cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla. Ţara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetăţenilor, fără a risca pericole. Şi asta pentru că avem a doua sursă de alternativă”, a spus premierul.

De asemenea, Pavel Filip a menţionat că anume proiectele concrete leagă şi mai mult Republica Moldova şi România. „ Astăzi şi în aşa mod se produce simbolic unirea. Prin proiecte concrete şi nu declaraţii se face unirea. Prin conexiunea la sistemul românesc de gaze, ţara noastră se conectează la sistemul european de gaze. România conectează Republica Moldova la Europa”, a accentuat prim-ministrul.

La rândul său, vicepremierul Ana Birchall, a reiterat angajamentul ferm al părţii române de a susţine în continuare ţara noastră în parcursul său european, inclusiv prin proiectele de infrastructură energetică. „România a fost, este şi va rămâne cel mai ferm susţinător al Republicii Moldova. Prin astfel de proiecte strategice urmărim realizarea unei conexiuni ireversibile a Republicii Moldova la spaţiul european şi ne dorim să contribuim la asigurarea unui nivel de viaţă mai bun pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova”, a subliniat Ana Birchall.

Gazoductul Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău. Conducta Iaşi-Ungheni a fost pusă în funcţiune în anul 2014, iar acum gazoductul urmează a fi extins pe direcţia Ungheni-Chişinău. Realizarea celei de-a doua faze a proiectului presupune construirea conductei de transport gaze, a celor trei staţii de predare a gazelor naturale şi dotarea centrului de dirijare de la Ghidighici. Lucrările vor fi efectuate de compania Transgaz, în termen de maxim 23 de luni. Totodată, reprezentanţii companiei au spus că gazoductul ar putea fi finalizat în decurs de un an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite