Pavel Filip, în discuţii cu reprezentanţii companiilor chineze dispuse să investească în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova are un cadru legal favorabil, o poziţie geografică avantajoasă şi beneficiază de spaţiul economic liber cu UE şi CSI. Suntem gata să discutăm despre diferite forme de cooperare. Declaraţia a fost făcută de către premierul Pavel Filip în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii a două companii chineze, dispuse să investească în Republica Moldova, transmite IPN citând un comunicat de presă al Guvernului.

Pavel Filip le-a spus reprezentanţilor chinezi că o echipă guvernamentală negociază posibilitatea obţinerii unui Acord de liber schimb între Republica Moldova şi China. În cadrul discuţiilor premierul a apreciat relaţiile tradiţionale de prietenie cu Republica Populară Chineză şi dinamica ascendentă a cooperării comercial-economice bilaterale.

Totodată, a menţionat că pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale a fost simplificată procedura de intrare în Moldova a cetăţenilor chinezi. Aceştia nu mai au nevoie de invitaţie în acest scop, iar cei care deţin viză sau permis de şedere al SUA, a unui stat Schengen sau membru UE nu au nevoie de viză.

Premierul a încurajat companiile chineze să participe la realizarea proiectelor din sectoarele strategice din Moldova, precum infrastructura drumurilor, feroviară şi cea aeroportuară, la construcţia apeductelor, sectorul energetic şi prelucrarea deşeurilor.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează 85 de companii cu investiţii chineze. Volumul comerţului exterior dintre cele două ţări în perioada ianuarie-mai 2018 a fost de peste 245 de milioane de dolari, cu 36% mai mult faţă de anul 2017. În prezent, China este cel de-al cincilea partener comercial al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite