Pavel Filip: Guvernul nu va finanţa referendumul iniţiat de Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi neînţelegeri sunt pe cale să apară între premierul Pavel Filip şi preşedintele Igor Dodon. După ce şeful statului a semnat un decret de organizare a unui referendum consultativ pentru ziua de 24 septembrie, prim-ministrul anunţă că Guvernul nu va finanţa referendumul.

„Preşedintele Dodon vrea să-şi facă campanie electorală pe seama banilor statului. Nu va merge acest lucru. Guvernul nu are de gând să finanţeze acest referendum, pentru că este vorba de 60-70 milioane de lei. Noi suntem în negocieri acum cu sindicatele din educaţie. Noi doar am identificat o majorare de salarii pentru cadrele non-didactice cu 10%. Desigur că ei îşi doresc mult mai mult şi eu aş fi bucuros să le majorez şi cu 20 la sută. Vreau să vă spun că o majorare cu 20 la sută pentru cadrele non-didactice, care într-adevăr au salarii foarte mici, reprezintă suma de 60-70 de milioane (de lei). Vreau să vă spun clar, că dacă noi identificăm aceşti bani în bugetul statului, atunci eu cu mai multă plăcere aş orienta aceşti bani spre a plăti salarii cadrelor non-didactice”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „Fabrika” de la PublikaTV.

În ziua semnării decretului privind organizarea unui referendum consultativ, preşedintele ţării se arăta convins că Guvernul trebuie să aloce bani pentru desfăşurarea acestuia,

„Guvernul trebuie urgent să modifice bugetul. Comisia Electorală Centrală trebuie în regim de urgenţă să înceapă toate procedurile”, a menţionat Dodon.

Igor Dodon a semnat marţi, 28 martie, un decret privind organizarea unui referendum republican consultativ. Întrebările supuse referendumului iniţiat de Dodon sunt: 

Susţineţi abrogarea legii care pune miliardul furat pe spatele cetăţenilor?

Susţineti acordarea drepturilor suplimentare pentru preşedintele Republicii Moldova de dizolvare a Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate?

Susţineţi reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71?

Susţineţi studierea în instituţiile de învăţământ a Istoriei Moldovei?

Comisia Electorală Centrală a oferit un cost esimativ al referendumului, afirmând că ar fi vorba de circa 75 de milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite