Pavel Filip: Implementarea Acordului de Asociere cu UE trebuie să fie o prioritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pavel Filip a încurajat instituţiile statului să acorde o atenţie maximă realizării angajamentelor asumate în implementarea Acordului de Asociere cu UE. La şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, desfăşurată miercuri, 10 octombrie, premierul a declarat că implementarea Acordului este o prioritate şi trebuie depuse toate eforturile ca să nu fie acumulate restanţe, transmite IPN.

În cadrul şedinţei, au fost trecute în revistă rezultatele primei reuniuni ministeriale în domeniul comerţului. Republica Moldova a exportat cu 33% mai mult în ultimele nouă luni ale anului, comparativ cu Ucraina, care a export cu 10% mai mult, iar Georgia – 5%. Pavel Filip a încurajat valorificarea în continuare a potenţialului acestui format prin identificarea domeniilor cheie şi de interes pentru extinderea cooperării, se menţionează într-un comunicat de presă remis de Guvern.

La comisie au fost discutate aspecte ce ţin de pregătirile pentru cea de-a cincea reuniune a Comitetului de Asociere în Configuraţia Comerţ Republica Moldova-UE. În cadrul acesteia urmează să fie examinate domenii ce ţin de comerţul exterior, evoluţia schimburilor comerciale cu partenerii europeni, armonizarea legislaţiei naţionale, achiziţiile publice, infrastructura calităţii, precum şi subiecte legate de concurenţă.

Un alt subiect abordat la şedinţă a vizat dobândirea dreptului de export al cărnii şi ouălor de pasăre în vederea valorificării oportunităţilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. În acest context, acreditarea laboratoarelor, fortificarea capacităţilor instituţionale, îmbunătăţirea cadrului legal ce ar asigura procesarea corespunzătoare a deşeurilor reprezintă principalele priorităţi pentru perioada imediat următoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite