Pavel Filip: Moldova nu-şi poate permite o armată mare, dar trebuie să-şi permită o armată profesionistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip a vizitat joi, 20 septembrie, Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca. În cadrul vizitei, premierul a remarcat că în urma aprobării programului „Armata profesionistă 2018-2021”, în acest an numărul militarilor prin contract a crescut cu peste 300, iar numărul militarilor în termen a scăzut cu 400.

Conform planului, pentru 2019 numărul militarilor în termen va scădea cu încă 1.000, astfel încât, din 2021 serviciul militar nu va mai fi obligatoriu, se arată într-un conunicat de presă emis de Executiv.

„În sfârşit, noi avem o viziune pentru domeniul apărării. Republica Moldova nu poate întreţine o armată foarte mare, dar suntem obligaţi să avem o armată bine pregătită şi profesionistă. Şi, desigur, îmi doresc să folosiţi armele doar în timpul aplicaţiilor militare şi antrenamentelor”, a spus premierul. 

Pavel Filip a discutat cu militarii despre condiţiile de activitate, echipamentele folosite, dar şi s-a informat despre procesul de pregătire a militarilor. În timpul vizitei, premierul l-a reîntâlnit şi pe tânărul militar căruia i-a înmânat diploma de absolvire în luna iunie. Pavel Filip i-a urat succese în cariera lui profesională.

Prim-ministrul a asistat şi la exerciţiul multinaţional „Scutul de foc – 2018”, care se desfăşoară în scopul instruirii comune a armatelor ţărilor partenere. La acest antrenament participă circa 800 de militari din subdiviziunile de artilerie ale Armatei Naţionale, reprezentanţi ai Trupelor de Carabinieri, precum şi contingente din România şi Statele Unite ale Americii. În context, premierul a mulţumit partenerilor pentru sprijinul oferit.

În cadrul Programului Iniţiativa Globală pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii, SUA a oferit R. Moldova un sprijin financiar în valoare de circa 4 milioane de dolari. Cu aceşti bani a fost renovat poligonul şi modernizate cazărmile în cadrul bazei militare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite