Politică

articolul anterior articolul urmator

Pavel Filip, la ONU: Facem apel către Rusia să înceteze activităţile ilegale şi să-şi retragă forţele militare din Moldova

9
29 Sep 2018 01:33:00
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut sâmbătă, 29 septembrie, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. În discursul său, rostit în cadrul dezbaterilor generale ale sesiunii a 73-a a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, premierul s-a referit şi la exerciţiile militare efectuate de trupele ruse din Transnistria, împreună cu stucturile paramilitare neconstituţionale de la Tirapsol.

 „Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federaţia Rusă să înceteze aceste activităţi ilegale şi provocatoare şi să reînceapă, necondiţionat şi fără întârziere, procesul de retragere a forţelor militare şi armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 şi întru respectarea  obligaţiilor care derivă din dreptul internaţional şi Carta ONU”, a declarat premierul.
 
Pavel Filip a mulţumit statelor care au co-autorat şi au susţinut acum câteva luni adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluţiei privind retragerea forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. 

„Adunarea Generală a declarat, fără echivocuri, că neconformarea Federaţiei Ruse cu normele dreptului internaţional şi Carta ONU a condus la violarea făţişă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi, în consecinţă, ea trebuie să-şi retragă necondiţionat, complet şi fără întârziere armamentele şi forţele sale militare”, a accentuat prim-ministrul.
 
Şeful Guvernului a salutat şi înscrierea în agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, care înseamnă menţinerea acestui subiect în atenţia comunităţii internaţionale. 

Premierul a menţionat că exerciţiile militare comune ale Grupului Operaţional de Forţe Ruse, staţionat ilegal pe teritoriul R. Moldova, cu structurile paramilitare neconstituţionale reprezintă o violare continuă a „Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992”, document care conţine un angajament expres al Federaţiei Ruse privind asigurarea strictă a “neutralităţii forţelor militare ruse” pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova. 
 
Premierul susţine că retragerea completă a trupelor ruse va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi de reintegrare a ţării. 

„În pofida dificultăţilor care frânează procesul de reglementare, autorităţile de la Chişinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere „5+2”, o soluţie politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova”, a subliniat prim-ministrul. 
 
Pavel Filip a vorbit şi despre eforturile ţării noastre pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În acest sens, a fost elaborată Strategia de dezvoltare „Moldova 2030”, aliniată la angajamentele internaţionale, inclusiv la Acordul de Asociere RM-UE. 

„Prin alinierea la principiile şi standardele europene, prin armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, ne propunem să aducem ţara mai aproape de UE şi să asigurăm sustenabilitatea procesului de modernizare”, a conchis şeful Guvernului.
 
Premierul Pavel Filip a susţinut un discurs de la tribuna Adunării Generale ONU pentru a treia oară. Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

sbucium ion
29.09.2018, 11:02:40

UE in deriva - se îndepărtează tot mai mult de R. Moldova, se vrea mai aproape de Rusia, de unde Germania isi importa la preturi avantajoase resursele energetice. In schimb creste influenta in regiune si in R.Moldova a SUA. Prin sistarea din motive POLITICE, electorale, partinice etc. a macrofinantarii de 100 milioane către R.Moldova - UE singura si-a subminat politicile sale si influenta sa in unele state ale Parteneriatului Estic. La ce bun sa te sacrifici sa faci reforme NEPOPULARE, dacă oricum Parlamentul European oricând iti poate găsi un clenci politic ca sa anuleze orice finanțare?!.. Cele întâmplate intre UE si RM - au si o latura pozitiva - cea de DIVERSIFICARE a relațiilor R.Moldova cu TOATE statele lumii, inclusiv cu Japonia, China, India, Isarel etc. si de a nu depinde in totalitate de exporturile si importurile in/din UE. E o lecție pentru consolidarea SUVERANITĂȚII R.Moldova, pe care Acordul de Asociere nu poate s-o limiteze din simplu motiv ca RM nu si-a delegat la fel ca Romania prerogativele sale de stat suveran către UE si directivele UE nu sunt si nu vor fi obligatorii pe teritoriul național al R.Moldova.

-4 (4 voturi)
sbucium ion
29.09.2018, 11:36:05

Halal de o asa UE, in care numai doi eurodeputați "'unionisti", unicii reprezentanți ai PMP-ului lui Băsescu, au putut sa se infiltreze in organele de conducere si au putut sa schimbe cum le convine lor politicile UE fata de un stat al Parteneriatului Estic, compromițând-o in fata electoratului RM înainte de alegerile parlamentare si cele locale din R.Moldova. Dupa alegeri s-ar putea intampla ca dialogul intre UE si RM sa devina si mai dificil.

-4 (4 voturi)
sbucium ion
29.09.2018, 11:08:27

Cu câteva zile înainte de acest discurs la tribuna ONU - întâmplator sau nu - companiile aeriene din Rusia si-au anulat cele mai multe zboruri către R.Moldova, ceea ce reprezinta tot o RETRAGERE. Dificultățile legate de circulație intre Chisinau si Moscova vor face ca multi moldoveni sa se gândească mai serios dacă face sa mai lucreze in Rusia, in timp ce zborurile spre Israel si statele UE se ieftinesc.

-4 (4 voturi)
Vacari Cristi
29.09.2018, 11:32:13

Să sperăm că Moldova va fi sustinuta in acest demers. Dar pe mine un alt lucru ma pune pe ganduri, cum de acest lucru a facut-o Filip si nu cei care se declara luptatori impotriva agresiunii rusesti si chiar si unionisti precum cei din PAS, PPDA sau PLDM.

+2 (2 voturi)
Stefan din Nord
29.09.2018, 12:24:26

Porcii mujici nu se vor retrage niciodata cu vorba buna Doar daca sunt scosi afara in suturi de acolo unde nu sunt doriti Din pacate n-are cine sa faca asta UE face blat cu ei iar americanii n-au nici un interes

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările