Pavel Filip a prezentat planul de ţară „Moldova Altfel” al Partidului Democrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-premierul Pavel Filip, liderul PDM
Ex-premierul Pavel Filip, liderul PDM

O Moldovă în care tinerii trăiesc în prima lor casă din momentul formării unei familii, vârstnicii au pensii decente, îngrijiri medicale la timp, iar oamenii merg pe drumuri bune şi la sat, şi la oraş, transmite IPN.

O Moldovă în care fiecare localitate are şcoală, grădiniţă, centru cultural şi sportiv, în care studiile pentru medici, pedagogi, ingineri, agricultori şi oameni de cultură sunt subvenţionate, iar oamenii de afaceri sunt ajutaţi de stat. Este planul de ţară pentru patru ani „Moldova Altfel” al Partidului Democrat din Moldova, prezentat de preşedintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Pavel Filip, documentul conţine măsuri pe toate domeniile. Spre exemplu, în sănătate, planul presupune existenţa a câte un medic de familie în fiecare sat, cu un salariu care ar urma să ajungă la 35 mii de lei. Tot în acest domeniu, deputaţii democraţi planifică procurarea a 200 de ambulanţe noi, dar şi lansarea programului „Un control pentru tine”, care ar consta în examene profilactice anuale gratuite, conform unui grafic prestabilit. Pentru asigurarea bunăstării oamenilor, democraţii promit dublarea pensiei medii, alocare a 200 lei lunar pentru fiecare copil până la 18 ani şi salariul unui poliţist începător de la 10 mii de lei.

La capitolul securitate naţională, democraţii îşi propun obţinerea unui control comun la frontiera cu România, excluderea tarifelor de rooming între cele două state, şi interconectarea pe energie electrică. Rămâne pe agendă şi retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi aderarea ţării la UE, „România rămâne un partener de suflet, iar SUA - un partener strategic. Trebuie să avem relaţii bune cu vecinii, aşa cum este Ucraina, iar cu Federaţia Rusă - o relaţie corectă, bazată pe respect reciproc”, a spus Pavel Filip.

Preşedintele PDM a menţionat că va fi continuat programul Prima casa, vor fi create locuri de muncă, va fi asigurată creşterea exporturilor şi investiţiilor. O parte a planului ţine şi de susţinerea domeniului IT şi inovaţie. În acelaşi timp, un obiectiv esenţial este şi agricultura, care va fi susţinută prin măsuri ca introducerea unui impozit unic în agricultură în loc de şase taxe sau lansarea Programului naţional de substituire a importurilor de produse agro-alimentare cu produse autohtone „Cumpărăm fabricat în Moldova”.

Pavel Filip a mai spus că în următorii doi ani, „dacă vrem o economie sănătoasă, toate serviciile de stat trebuie să fie digitale, deoarece calculatorul nu ia mită”. Democraţii, în următorii patru ani, optează pentru reducerea TVA pentru HoReCa până la 5% şi anularea impozitelor de 3 % la depozitele bancare. „Ştim cum să aducem salariile profesorilor la 20 mii de lei, cum să dublăm alocaţia pentru materiale didactice. Statul va compensa 75% din costul abonamentelor la sală pentru copiii familiilor cu venituri mici şi 50% din costul unui abonament la o sală de teatru pentru elevi şi studenţi. Companiile care cumpără angajaţilor abonamente la sală sau teatru vor fi scutite de impozite”, a precizat liderul PDM. Totodată, democraţii îşi propun să premieze cu până la un milion de lei cetăţenii care vor denunţa acte de corupţie în sistemul judecătoresc care se vor solda cu reţineri în flagrant. La fel, continuarea programului de reparaţie a drumurilor „Drumuri bune”, dar şi a proiectelor de aprovizionare cu apă, canalizare, iluminat şi sistem de gestionare a deşeurilor.

Înainte de începerea campaniei electorale PDM lansează o provocare partidelor şi liderilor politici: „Să facem din următoarea perioadă nu o luptă a declaraţiilor, ci o luptă a ideilor. Să facem astfel ca dezbaterile electorale şi emisiunile să fie despre programe, idei şi planuri. Să lăsăm faptele şi cifrele să lupte pentru noi, nu vorbele şi ştirile false. Să luptăm ca în final să construim, nu să distrugem, să le demonstrăm oamenilor că putem fi şi altfel: sinceri, cumpătaţi şi mai buni. Să demonstrăm că suntem demni să construim o altfel de Moldovă în care fiecare cetăţean să se mândrească că trăieşte”, a fost mesajul lui Pavel Filip.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite