Pavel Filip, referitor la mirosul neplăcut din Chişinău: „Vorbim despre poluanţi în concentraţii de zeci de ori mai mari pe care îi respirăm zilnic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Liderul PDM, Pavel Filip, spune că „situaţia cu aerul poluat din Chişinău nu mai poate fi tolerată”. Potrivit fostului premier, a„ceastă criză de mediu nu suferă amânare, iar acţiunile autorităţilor (inclusiv centrale) trebuie să fie mai prompte şi mai decisive”.

„Analizele de laborator arată o concentraţie de poluanţi depăşită de zeci de ori. Este clar că problema nu mai e doar mirosul, poate nu se înţelege că, de fapt, vorbim despre poluanţi în concentraţii de zeci de ori mai mari pe care îi respirăm zilnic şi noi, şi copiii noştri”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Pavel Filip a menţionat că, în perioada în care a fost la Guvern, a fost în situaţia să intervină de câteva ori în ajutorul autorităţilor locale din Capitală, cum a fost cazul ninsorilor din aprilie sau criza deşeurilor. 

„Când e vorba de sănătatea oamenilor, care este afectată în fiecare zi, nu mai contează că responsabilitatea e a primăriei sau a alor instituţii. E nevoie de implicare din partea autorităţilor centrale. E şi responsabilitatea Guvernului. Nu doar să ceară intervenţie, dar şi să intervină atunci când vede că nu se acţionează cum trebuie”, a afirmat Filip.

Ex-premierul a dat şi câteva sfaturi noii conduceri a Guvernului, în contextul situaţiei privind mirosul neplăcut din Chişinău, printre care necesitatea de a convoca de urgenţă comisia pentru situaţii excepţionale de către prim-ministru, audierea rezultatelor analizelor de laborator prelevate de la Staţia de epurare, în special asupra aspectelor care ţin de pericolul pentru viaţa şi sănătatea locuitorilor municipiului Chişinău, în urma rapoartelor de analize de laborator şi concluziilor ANSP, declararea situaţiei excepţionale valabile pe teritoriul capitalei, clasificarea situaţiei excepţionale drept „Depăşirea concentraţiei maxime admisibile a substanţelor periculoase în mediul ambiant” etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite