Pavel Filip: Republica Moldova încă mai rămâne o speranţă că poate deveni ţară autentică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Filip gov.md

„Republica Moldova încă mai rămâne o speranţă că poate deveni ţară autentică, stat suveran, cu oameni prosperi, fericiţi, cu familii aici, acasă, cu politicieni responsabili, care nu pleacă mereu capul faţă de cei din exterior şi luptă cu demnitate pentru interesele cetăţenilor săi”. Astfel caraterizează preşedintele interimar al PDM, ex-premierul Pavel Filip, Republica Moldova la cei 28 de ani de independenţă.

„În ultimii ani am început să ridicăm nivelul de trai al oamenilor, să majorăm salariile şi pensiile, să reparăm în sfârşit drumurile din satele noastre, să aducem apă în casele oamenilor şi lumină pe străzi, să cerem respect faţă de ţară din partea marilor puteri. Se pare că nu place tuturor să fii mai independent, mai puternic, să demonstrezi că poţi să faci şi singur lucruri bune pentru oameni şi pentru ţară. Din păcate, sunt „fraţi mai mari”, care preferă ca Republica Moldova să nu se ridice din genunchi şi să rămână mereu cu mâna întinsă, iar alţii să ne arunce, din când în când, câte o fărâmă de pâine doar pentru ca să nu murim de foame. Vedem chiar în aceste zile cât de independentă şi suverană este Republica Moldova, unde defilează generali ai unui stat, care are armată staţionată ilegal în estul ţării noastre”, a menţionat Pavel Filip.

Potrivit fostului premier, este regretabil că de 28 de ani rămânem o societate divizată, în mare parte, din cauza politicienilor care mereu vor să ducă Moldova ba în stânga, ba în dreapta. „Ţara trebuie iubită şi dezvoltată, astfel ca fiecare cetăţean să poată spune cu tărie: sunt mândru de ţara mea, Republica Moldova”.

În opinia sa, sărăcirea populaţiei şi plecarea masivă a cetăţenilor peste hotare sunt principalele probleme ale ţării, iar motivele trebuie căutate în acţiunile politicienilor. După câţiva ani în care Guvernul pe care a avut onoarea să-l conducă, spune ex-premierul, a majorat salariile şi pensiile, a redus impozitele şi TVA-ul, „odată cu venirea noii guvernări, asistăm la un proces invers, de sărăcire rapidă a populaţiei: cresc impozitele şi TVA-ul, cresc tarifele şi preţurile, iar salariile şi pensiile rămân neschimbate. După aşa acţiuni, de unde să apară dorinţă la oameni să rămână acasă, în Republica Moldova?”, se întreabă Pavel Filip.

Liderul interimar al PDM spune că, dacă eşecurile trebuie căutate în rândul politicienilor, cele mai importante realizări se găsesc la oamenii simpli ai acestei ţări, cei care s-au învăţat să muncească bine, să dezvolte afaceri prospere, creând noi locuri de muncă, aici, acasă, în Moldova. Cu astfel de oameni, Republica Moldova devine mai independentă.

Pavel Filip le doreşte cetăţenilor să vină cât mai repede anul din care, de Ziua Independenţei, ei să-şi poată ura sincere felicitări cu ocazia acestei sărbători, pentru că vor fi într-adevăr mândri şi mulţumiţi că sunt cetăţeni prosperi ai unui stat european dezvoltat. „Eu cred în viitorul statului nostru, eu cred în oamenii din ţara noastră! La mulţi ani, Republica Moldova!”, a spus Pavel Filip.

---

La 27 august 1991, acum 28 de ani, Parlamentul Republicii Moldova adopta Declaraţia de Independenţă, document semnat de 278 de deputaţi. Acest act fondator este marcat în fiecare an ca Ziua Independenţei. Declaraţia originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chişinău, dar a fost refăcută în 2010.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite