Pavel Filip: Rujeola nu s-ar fi extins dacă cuprinderea cu vaccinări era suficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rujeola nu s-ar fi extins în aşa măsură dacă cuprinderea cu vaccinări împotriva maladiei era suficientă. În ultimii zece ani, nivelul de vaccinare s-a diminuat de la 95% la 87%, iar în unele raioane acest indice este şi mai mic. Despre aceasta a comunicat Pavel Filip, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, convocată în legătură cu situaţia epidemiologică complicată din cauza îmbolnăvirilor cu rujeolă.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, premierul a menţionat că una dintre cauzele majore care au dus la agravarea situaţiei este iresponsabilitatea celor care militează pentru nevaccinarea copiilor, fie că este vorba despre comunităţi religioase sau despre părinţi şi unele surse media. O mare parte din vină, spune Pavel Filip, revine autorităţilor.

„Vorbim de iresponsabilitatea autorităţilor locale, cazul taberei din satul Morenii Noi. Care au fost acţiunile autorităţilor pentru a nu admite funcţionarea acestei tabere, care a funcţionat mai mulţi ani la rând cu încălcări destul de grave?”, a declarat Pavel Filip.

Potrivit premierului, iresponsabilitate au manifestat şi instituţiile din domeniul educaţiei, care au admis în colectivităţi nevaccinaţi. „Există lege în Republica Moldova care spune foarte clar că nu se admit în colectivităţi copiii care nu sunt vaccinaţi”, a mai spus Pavel Filip.

În cadrul şedinţei s-a luat decizia ca Ministerul Educaţiei Cercetării şi Culturii să monitorizeze pe parcursul noului an şcolar neadmiterea acceptării în şcoli şi grădiniţe a copiilor nevaccinaţi. Totodată, în comun cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, se va revizui cadrul legal privind obligativitatea vaccinării şi sporirea responsabilităţii părinţilor în caz de nevaccinare a copiilor.

În perioada imediat următoare vor fi sporite şi măsurile de informare a populaţiei privind riscul de îmbolnăvire prin rujeolă şi alte infecţii prevenibile prin vaccinări, precum şi importanţa vaccinării. Preţul unui vaccin ROR este de 45 de lei (oferit gratuit de stat), în timp ce costul unui caz de rujeolă tratat variază între 2000 şi 7000 lei, în funcţie de complexitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite