Pavel Filip spune că ridicarea imunităţii deputatului Vladimir Cebotari este o răfuială politică: Înţelegem de ce se fac toate aceste lucruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PDM, ex-premierul Pavel Filip, consideră că ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Vladimir Cebotară este o răfuială politică din partea alianţei ACUM-PSRM. Democratul a afirmat că fracţiunea sa poate să-şi depună imunitatea, pentru a nu mai chinui procurorul general.

„Dar noi vă rugăm foarte mult să nu chinuiţi procurorul. Am avut o discuţie în fracţiune astăzi dimineaţă, pentru că se cunoştea demult despre acest fapt. Şi s-a încercat pe un dosar şi nu s-au găsit argumente. Şi acum se merge pe alt dosar tras de urechi. Propunerea noastră, discutată la fracţiune, este – haideţi noi depunem imunitatea toţi din fracţiunea PDM şi să lăsaţi procurorul să lucreze la Procuratura Generală. Şi fără show-uri, fără spectacole şi noi înţelegem de ce se fac toate aceste lucruri”, a declarat Pavel Filip.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut joi, 19 septembrie, ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PDM Vladimir Cebotari, cel care este şi candidatul PDM pentru funcţia de primar de Chişinău în alegerile din 20 octombrie, pentru ca democratul să poată fi cercetat penal şi eventual reţinut şi arestat.

Recent, portalul de ştiri Newsmaker, cu referire la surse de încredere, a scris că procurorul general interimar intenţionează să ceară ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vladimir Cebotari. Vladimir Cebotari a declarat pentru Newsmaker că ştie despre acest scenariu şi a subliniat că nu va Republica Moldova, pentru că nu este vinovat. Potrivit lui, aceste acţiuni se vor produce la comanda ministrului de Interne, Andrei Năstase. 

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a anunţat că a cerut procurorului general interimar, Dumitru Robu, să solicite Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a democratului Vladimir Cebotari, pentru că deputatul PDM ar fi implicat în frauda bancară.

Vladimir Cebotari a negat că a fost implicat în frauda bancară, aşa cum susţine Andrei Năstase.

Deputaţii Marina Tauber şi Reghina Apostolova, ambii din fracţiunea Partidului Şor, au rămas fără imunitate parlamentară luni, 16 septembrie, iar la scurt timp au fost reţinuţi. Parlamentul a dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunităţii parlamentare pe numele celor doi deputaţi.

Liderul Partidului Şor, Ilan Şor, aflat în căutare internaţională în dosarul fraudelor bancare, l-a criticat dur pe Igor Dodon, după ce doi deputaţi din fracţiunea Şor, Marina Tauber şi Reghina Apostolova, au fost reţinuţi de ofiţerii CNA în dosarul fraudelor bancare. Ilan Şor a declarat că Igor Dodon s-a transformat, cu sprijinul Blocului ACUM, „într-un monstru”. Şor susţine că preşedintele ţării şi-a subordonat toate organele de drept.

Pentru ridicarea imunităţii parlamentare au votat 56 de deputaţi din alianţa ACUM-PSRM.

Solicitarea procurorului general interimar a fost motivată prin faptul că Reghina Apostolova şi Marina Tauber ar urma să fie reţinuţi, arestaţi şi trimişi pe banca acuzaţiilor, în dosarul fraudelor bancare.

Dumitru Robu susţine că procurorii deţin probe ce ar demosntra vinovăţia celor doi deputaţi în devalizarea sistemului bancar din Moldova, prin complicitate la „grupul criminal” organizat de Ilan Şor.

Reghina Apostolova specificat că este acuzată în dosarul fraudelor bancare. Ea a declarat că nu este surprinsă că se cere ridicarea imunităţii parlamentare, pentru că despre acest fapt s-a discutat mai mult timp. 

Apostolova a menţionat că nu este implicată în frauda bancară şi că este nevinovată, subliniind că va coopera cu ancheta. Totodată, Apostolova s-a arătat surprinsă că procurorii nu cer ridicarea imunităţii parlamentare şi a altor deputaţi care figurează în raportul de inestigaţie al companiei Kroll.

La rândul său, Marina Tauber a afirmat că nu se teme de ridicarea imunităţii parlamentare şi că nu intenţionează să părăseasca ţara. Ea la fel se consideră nevinovată, dând de înţeles că ar fi vorba despre o răfuială politică.

Amintim că pe 15 august curent, la fel la solicitarea procurorului general interimar a fost ridicată imunitatea parlamentară şi deputatului Ilan Şor, liderul Partidului Şor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite