Politică

articolul anterior articolul urmator

Pavel Postică: Raportul prezentat de OSCE privind alegerile este cel mai dur elaborat de o misiune

8
28 Feb 2019 08:58:37
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Şeful Misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică, afirmă că raportul prezentat de Misiunea OSCE privind alegerile din 24 februarie este unul dur. Potrivit lui, este pentru prima dată când o misiune internaţională sub egida OSCE menţionează direct în rapoartele sale preliminare informaţii credibile privind cumpărarea votului, utilizarea resurselor administrative etc., transmite IPN.

„Rolul acestor rapoarte este de a oferi atât publicului, cât şi persoanelor interesate, în special organelor electorale, autorităţilor publice, în speţă Parlamentul şi Guvernul, sugestii să întreprindă măsuri aşa încât astfel de situaţii negative să nu mai fie admise”, a menţionat Pavel Postică la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Polina Panainte, secretara Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte, spune că Coaliţia a calificat actualele alegeri ca fiind „incorecte şi parţial libere”. „Misiunea OSCE, în raportul său, a folosit un limbaj mai diplomatic dat fiind faptul că aceste rapoarte sunt considerate prioritare de către Uniunea Europeană şi când UE vine să se expună asupra unui proces electoral, face referire la aceste rapoarte. Ştim că UE a condiţionat asistenţa financiară pentru Republica Moldova de aceste alegeri. Respectiv, o formulare mai generală şi cu posibilitatea de a fi interpretată şi pozitiv lasă mai multă discreţie în dialogul dintre UE şi Republica Moldova”, a spus ea.

Sorina Macrinici, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice, este de părere că majorarea numărului de secţii de votare peste hotare nu a avut impactul necesar pentru că nu a reflectat necesităţile şi criteriile prevăzute de CEC. Potrivit ei, această chestiune trebuie pusă pe masa viitorului Parlament pentru a fi discutată. Sorina Macrinici consideră că în Republica Moldova trebuie modificată practica şi modul de implementare a legislaţiei electorale pentru că există probleme destul de mari la acest capitol.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

alaiba timofei
28.02.2019, 09:26:57

raport care nu difera deloc ce multe alte rapoarte sunt probleme in Moldova care se repeta la fiecare alegeri pentru ca asa-i mintea moldoveanului... si nu exista acuma nici un motiv pentru nerecunoasterea alegerilor comparand si multe alte scrutine trecute!

-1 (1 vot)
Racu Sergiu
28.02.2019, 09:29:47

El e dalban cu totul sau se face? Nu de lata dar se pare că nici nu au privt raportul OSCE.

-1 (1 vot)
Jr Proxi
28.02.2019, 09:50:45

OSCE critica tot ce misca, insa important ca au recunoscut alegerile la nivel international.

-1 (1 vot)
zbucium ion
28.02.2019, 10:51:40

NEPRIETENII RM ar fi dorit sa ca raportul OSCE si a altor oranisme internationale sa fie nu doar dur, dar NEGATIV, deaceea ca intro-o veritabila "PROPAGANDA RUSA" cauta sa rastalmaceasca raportul pentru a raspandi in randurile populatiei ttraditionalul EUROSCEPTICISM si NEINCREDEREA fata de coalitia PDM si guvernul pro-UE al lui Pavel Filip.

-1 (1 vot)
zbucium ion
28.02.2019, 10:55:15

Daca raportul ar fi fost NEGATIV - Maia Sandui si Andrei Nastase ar fi avut motiv de a incepe protestele, "maidanul", "revolutia", DESTABILIZAREA, pe care si-o doresc atat partidele Moscovei, cat si "unionistii" Romaniei.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)